Vene parlamenti jõuab sügisel eelnõu migrantide keeleeksamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Kremli taustal.
Venemaa lipp Kremli taustal. Foto: SCANPIX

Vene parlamendi ülemkoda esitab septembris alamkojale arutamiseks eelnõu, mis nõuab töömigrantidelt vene keele eksami sooritamist, ütles täna ülemkoja asespiiker Aleksandr Toršin.

«Me loodame, et riigiduuma ei lükka meie seaduseelnõud välismaiste kodanike õiguslikust olukorrast kaugele lauasahtlisse,» ütles Toršin, kes on üks eelnõu väljatöötajatest.

Seadusandja sõnul näeb seadus töömigrantidele ette mitmeid soodustusi. Muu hulgas saavad töömigrandid läbida vene keele oskuse vabatahtliku testi, kirjutas Interfax.

«Toonitan, et jutt käib esialgu vabatahtlikust eksamist, ja kui migrant selle edukalt läbib, siis saab ta tööloa mitte üheks aastaks nagu praegu, vaid kaheks,» selgitas ta.

Toršini sõnul kehtib analoogne seadusenorm mitmetes teistes, kaasa arvatud Euroopa riikides, kus riigikeele oskus on kohustuslik elamisloa, kodakondsuse või tööloa taotlemisel.

Asespiiker lisas, et eelnõu kohaselt peavad kuni kolme või kuni viie aasta pikkuse elamisloa taotlemisel esitama dokumendi vene keele oskusest vähemalt algtasemel.

«See on «ellujäämise tase», ning see on määratletud vastavalt rahvusvahelisele klassifikatsioonile. Eelmisest aastast alates kehtib Venemaal vene keele kui võõrkeele oskuse testimise süsteem, mis on kuueastmeline,» selgitas ta.

Toršini hinnangul on tegemist sotsiaalselt tähtsa eelnõuga, kuna arvamusküsitlused annavad tunnistust sellest, et aasta-aastalt kasvab Venemaal negatiivselt töömigrantidesse suhtuvate elanike hulk.

«Selline olukord loob ebamugavusi mitte üksnes migrantidele, vaid ka venemaalastele. Täna ei tea meie riiki saabuvad töömigrandid sageli vene keelt, aga see toob nende jaoks kaasa palju probleeme, kuna sageli ei saa nad isegi abiellu astuda,» selgitas Toršin.

Tema sõnul on vene keele eksami läbimiseks töömigrant sunnitud ära õppima vähemalt 700 sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles