Vene julgeolekujõud otsivad 21-liikmelist «mustade leskede» gruppi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tänaste ajalehtede esiküljed
Vene tänaste ajalehtede esiküljed Foto: AFP / Scanpix

Venemaa julgeolekujõud oletavad, et eile Moskva kahes metroojaamas enesetapurünnaku sooritanud naised kuulusid umbes 30-liikmelisse erigruppi.


Kurikuulus islamivõitleja Said Burjatski leidis Tšetšeenimaal ja Inguššias ligi 30 potentsiaalset enesetapuvõitlejat, kes viidi ühte õppeasutusse Türgis, kirjutab tänane

Kommersant

.

Pärast väljaõppe saamist naasid kõik Kaukaasiasse, kus nende ettevalmistusega tegeles juba Aleksandr Tihhomirov ehk Said Burjatski ise.

Üheksa inimest on juba end erinevates missioonides õhku lasknud, ülejäänud on endiselt tagaotsitavad. Samas on võimalik, et nad saadeti kõik Moskvasse, kus nad maksaks Burjatski eest kätte.

Burjatski kuulus nende kuue mässulise hulka, kelle Vene eriteenistused tegid kahjutuks 2. märtsi erioperatsiooni käigus Inguššias.

Inguššia siseministeeriumi allikas rääkis Kommersandile, et praegu kontrollitakse kõiki inimesi, eriti naisi, kelle sugulased tapeti hiljutise operatsiooni käigus.

«Naiste nimekiri on koostatud, kuid siiani pole me veel välja selgitanud iga naise saatust. Rääkida nende võimalikust osalusest terroriaktides on ennatlik.»

FSB allikas rääkis Kommersandile, et kui metroos aset leidnud plahvatused olid vastuseks Said Burjatski bande mõne liikme tapmisele, oli tegemist ilmselt ühekordse aktsiooniga ja sellele järge ei tule.

Kui ettevõtmise taga on aga Burjatski juures väljaõppe saanud inimesed, siis on eilsed plahvatused alles kogu loo algus, selgitas FSB allikas.

Seda enam, et Kaukaasia võitlejate liider Doku Umarov, kelle liitlaseks oli ka Burjatski, lubas ammu laiendada sõjategevust üle kogu Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles