Leht: Rootsi diplomaat lekitas Venemaale ELi salainfot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Tretjakov
Sergei Tretjakov Foto: nationalpost.com

Rootsi diplomaat lekitas Venemaale Euroopa Liidu salajast ja tundlikku poliitilist informatsiooni, kirjutas täna Rootsi ajaleht Expressen viitega endisele Vene välisluure ohvitserile.


«Ta andis meile suures ulatuses infot ja dokumente, eriti selle kohta, kuidas endised Nõukogude maad üritasid ELile ja NATOle läheneda,» vahendas AFP Sergei Tretjakovi sõnu ajalehele.

Tretjakov ütles, et diplomaat, kelle nime ajaleht ei maininud, palgati 1990ndate lõpus New Yorgis, kus ta aastatel 1999 ja 2000 kohtus regulaarselt Vene välisluure (SVR) esindajatega. Venelaste poolt koodnime Silvester saanud rootslane varustas Moskvat ELi siseinfosüsteemist Coreu pärinenud infoga, kirjutas Expressen.

«Ta oli väärtuslik. Ta andis meile pideva ja asjakohase juurdepääsu värskele informatsioonile,» ütles Tretjakov, kelle sõnul andis Silvester neile dokumente paljudes küsimustes. Venemaa oli aga muu hulgas huvitatud ELi seisukohtadest endise Jugoslaavia ja Kosovo konflikti osas.

Diplomaat, kes töötab endiselt Rootsi välisministeeriumis, tunnistas Expressenile, et ta kohtus tõesti New Yorgis Vene «esindajatega», kuid rõhutas, et Tretjakovi arusaam asjadest on eksitav.

Ajaleht kirjutas, et CIA teavitas diplomaadi tegevusest ka Rootsi julgeolekupolitseid Saepot ning et prokurör Tomas Lindstrand asus 2002. aastal spionaažisüüdistust uurima. Juurdlus lõpetati aga kolm kuud hiljem, sest info, millele diplomaat juurdepääsu omas, oli peamiselt poliitiline - riiklikku julgeolekut kahjustava tegevuse kohta tõendeid ei leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles