Vatikan uurib Saksa piiskopi raharaiskamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limburgi piiskop Franz-Peter Tebartz-van Elst
Limburgi piiskop Franz-Peter Tebartz-van Elst Foto: SCANPIX

Saksamaa Limburgi piiskop kasutas oma ametiresidentsi renoveerimiseks 31 miljonit eurot ning sellest tekkis skandaal.

Piiskop Franz-Peter Tebartz-van Elstil oli residentsi remondiks ette nähtud viis miljonit eurot, kuid summa kasvas kuuekordseks, edastab Der Spiegel.

Paljastus, et piiskop lasi tellida 15 000 eurot maksma läinud vanni, üle 400 000 euro läks kunstiteostele  ning 100 000 eurot erakabeli akendele.

Saksamaa katoliku kirik süüdistab piiskoppi nüüd valetamises, kuna veel suvel oli ta kiriku esindajate konverentsil kinnitanud, et kulutused jäävad umbes 10 miljoni euro kanti.

Esmalt hakkas Tebartyz-van Elsti rahakulutamine huvi pakkuma Saksamaa prokuröridele, nüüd ka Vatikanile.

Saksamaa piiskoppide juht peapiiskop Robert Zollitsch peab sõitma Vatikani Tebartz-van Elsti tegevuse kohta aru andma.

Ta teeb ettekande kuuria ja hiljem paavst Franciscuse ees.

Paavst saab otsustada selle üle, kas piiskop vallandada või mitte. Saksamaal nõutakse, et Tebartz-van Elst tagasi astuks.

Saksa väljaanne Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kirjutas möödunud laupäeval, et ka piiskop Tebartz-van Elst ise sõidab Vatikani, et katoliku kiriku juhtidega rääkida. Väidetavalt tahab ta Vatikani minna enne peapiiskop Zollitschit, et saada Vatikanist teotajaid.

Limburgis korraldasid kohalikud raharaiskajast piiskopi vastase meeleavalduse. Ka pandi Limburi katedraalile paber, millel olid usureformija ja teoloogi Martin Lutheri teesid.

Tebartz-van Elst on valinud teistsuguse elustiili, kui katoliku kiriku pea paavst Franciscus.

Paavst elab Vatikanis üsna lihtsates tingimustes, mitte paavsti residentsis, mis on luksuslik.

Möödunud aastal paljastas Der Spiegel, et Tebartz-van Elst lendas Indiasse luksusklassis. Samas oli ta eesmärgiks teha misjonitööd slummides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles