Kommersant: Arafāti riietelt leiti polooniumi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees hoiab käes PVO kunagise juhi Yāsir ‘Arafāti portreega plakatit.
Mees hoiab käes PVO kunagise juhi Yāsir ‘Arafāti portreega plakatit. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised eksperdid panid punkti Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) kunagise juhi Yāsir ‘Arafāti surma põhjuste uurimisele.

Spetsialistid, kes ei soovinud Kommersandile oma nime avaldada, kinnitasid, et Arafāt suri polooniumi mürgituse tõttu. Ekspertiisi tulemused anti üle Arafāti lesele Suhale, kes otsustab edasi, mida nendega teha.

Šveitsi radiatsioonieksperdid kinnitasid aga, et nad leidsid Arafāti riietest polooniumi jälgi, mis toetab kahtlusi, et veteranpoliitik mürgitati. Eelmisel nädalavahetusel ilmunud ajakirjas The Lancet kinnitab ekspertide meeskond teaduslikult meedias 2012. aastal avaldatud väiteid polooniumi leidmisest.

Viimase uuringu viisid läbi Prantsuse, Šveitsi ja Vene spetsialistid. Põhitähelepanu oli bioloogilisel materjalil, mis saadi 2012. aasta novembris pärast palestiinlaste kunagise liidri ekshumatsiooni.

Otsus kaevata Arafāti surnukeha üles võeti vastu pärast Šveitsi radioloogide väidet poliitiku mürgutamisest poloonium-210 isotoobiga. Surnukeha uurinud spetsialistide gruppi nad ei kuulunud.

PVO liider Yāsir ‘Arafāt (75) suri 2004. aastal Pariisis. Arstid ei osanud konkreetset surma põhjust öelda. Lahkamist tookord ei tehtud, kuna see oli Suha Arafāti soov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles