Malaisia kohus keelas mittemoslemitele sõna «allah»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaislane Kuala Lumpuris kohtumaja ees protestimas.
Malaislane Kuala Lumpuris kohtumaja ees protestimas. Foto: SCANPIX

Malaisia kohus otsustas, et mittemoslemid ei või jumalat nimetada Allahiks, lükates sellega ümber 2009. aastal tehtud alama astme kohtu otsuse.

Sõna «allah» pole kohtunik Mohamed Apandi Ali sõnul kristlikule usule omane ega vajalik ning põhjustab kogukondades segadust.

Kristlased näevad otsust aga ebaõiglasena ning kinnitavad, et on sellist jumala nime kasutanud juba aastakümneid. Kristliku ajalehe Herald toimetaja reverend Lawrence Andrew teatas, et kaebab kohtuotsuse edasi.

2009. aastal teatas valitsus katoliiklikule ajalehele Herald, et nad ei või oma malaikeelses väljaandes kristlikku Jumalat Allahiks nimetada. Kommentaarid põhjustasid tugevat pahameelt ning vihased rahvahulgad ründasid nii mošeesid kui kirikuid. Ajaleht pöördus kohtu poole ning 2009. aasta detsembris kinnitati, et ka kristlased võivad Jumalat nimetada Allahiks.

Ajalehe toetajate põhiliseks argumendiks on asjaolu, et malaikeelsetes piiblites on 1963. aastast saadik kasutatud kristliku Jumala kohta kasutatud Allahi nime.

««Allah» on Lähis-Ida ja Indoneesia termin ning see on sama sõna nii kristlaste kui moslemite jaoks. Ei saa öelda, et ühtäkki ei ole see enam oluline osa usust. Malai keeles on palju laensõnu ning üks neist on «allah»,» kinnitas Lawrence.

Mõned moslemid arvavad aga, et Jumalat nimetatakse Allahiks moslemite ülemeelitamiseks.

««Allah» ei ole malaikeelne sõna. Kui nad ütlevad, et tahavad kasutada malai sõna, peaksid nad ütlema «Tuhan»», sõnas BBC-le valitsust esindav advokaat Zainul Rijal Abu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles