Vatikan keelas natsikurjategija kirikliku matuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Priebke 1995. aasta fotol.
Erich Priebke 1995. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Katoliku kirik keelas läinud reedel 100 aasta vanuselt surnud natsikurjategijale Erich Priebkele kirikliku matusetseremoonia korraldamise.

Priebke matusetseremoonia pidi toimuma homme Itaalia pealinnas Roomas asuvas kirikus. Seejuures olid Argentina võimud varem keelanud tseremoonia läbiviimise Argentinas, kuhu on maetud ka Priebke abikaasa, vahendas uudisteagentuur AFP.

Priebke advokaadi Paolo Giachini sõnul võidakse matusetseremoonia pidada Roomas asuvas pargis või tänaval, kui kirik ei anna matusteks luba.

«Tema lapsed tahavad katoliiklikku matust. Nad tahavad, et nende kristlasest isa soove austataks,» märkis Giachini. «Katakombide aeg on möödas. Matust ei saa keelata või varjata, see on õigus.»

Priebke ohvrite lähedaste hinnangul tuleks praegu Rooma haigla morgis lebav surnukeha kremeerida ning seejärel salaja laiali puistata. «Sel mehel polnud kaastunnet,» märkis Amedeo Tedesco, kelle isa tapeti 1944. aastal.

Natsikurjategijaid jahtiva Simon Wiesenthali keskuse hinnangul tuleks Priebke surnukeha saata aga tema kodumaale Saksamaale, kuna sealsed seadused keelavad neonatside kogunemised, mis Priebke matustega võivad kaasneda.

Natsi-Saksamaa SSi endine kapten Priebke soovis, et ta maetaks Argentinasse, kuhu ta põgenes Teise maailmasõja lõpus ja elas aastakümneid, enne kui võimud ta 1994. aastal kinni pidasid ning Itaaliale üle andsid.

Priebke mõisteti 1998. aastal eluks ajaks vangi osalemise eest massimõrvas, mis pandi toime 1944. aastal Ardeatine´i koobastes, kus tapeti 335 inimest, nende seas 75 juuti. Hukkamine viidi läbi kättemaksuks Itaalia vastupanuliikumise rünnaku eest SSi sõduritele.

Kõrge ea ja kehva tervise tõttu ei tulnud Priebkel siiski vanglasse minna, kuid oma viimased aastad veetis Priebke koduarestis Roomas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles