Leedu koalitsiooninõukogu otsustas jätkata tuumajaamakõnelusi Eesti ja Lätiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius Foto: SCANPIX

Leedu koalitsiooninõukogu otsustas esmaspäeval volitada riiklikku energiafirmat Lietuvos Energija jätkama Visaginase tuumajaama rajamisega seotud kõnelusi Eesti ja Läti energiaettevõtetega.

«Esmaspäeval otsustati, et Lietuvos Energija peaks Läti ja Eestiga kõnelusi jätkama ja vastama ka viimaste õigustatud küsimustele. Tegemist on hiigelinvesteeringuga,» ütles peaminister Algirdas Butkevičius pärast nõukogu koosolekut ajakirjanikele.

«Küsimuste nimekiri on väga pikk ja neile vastamine võtab aega, kuigi esialgne töö on Balti riikide vahel ühise energiaturu näol juba tehtud. Enne lõplike otsuste langetamist tuleb veel palju tööd teha,» ütles ta.

Leedu energiaminister Jaroslav Neverovič esitas eelmisel kolmapäeval peaminister Butkevičiusele kolme Balti riigi energiafirmade ja Jaapani firma Hitachi ühisseisukoha uue tuumajaama suhtes. Tookord ütles Leedu valitsusjuht, et näeb võimalusi projekti parandamiseks ning küsimust tuleb arutada koalitsiooninõukogus ja valitsuses.

Baltimaade valitsuste ühisseisukohta tuumajaama osas arutatakse kolme riigi ministrite kohtumisel novembris.

Butkevičiuse poole määratud töörühm leidis kevadel avaldatud järeldustes, et tuumajaama projekt on oma praegusel kujul liiga kulukas ning seal toodetava elektri hind ei oleks konkurentsivõimeline. Tookord teatasid Leedu võimud, et projektiga on võimalik edasi minna vaid juhul, kui tingimused kõnelustel Eesti ja Läti energiafirmade ning Hitachiga paranevad.Leedu president Dalia Grybauskaite on öelnud, et Leedu hakkab suutmatuse tõttu uue tuumajaama suhtes otsusele jõuda mõjuma rahvusvahelise üldsuse silmis naeruväärselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles