Obama: kriis võiks vabariiklaste koostöötahte korral lõppeda päevaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles esmaspäeval senati ja esindajatekoja liidritega kohtumise eel, et eelarvekriis võiks lõppeda «päeva jooksul», kui vabariiklased oleksid koostööaltid.

Obama sõnul on nüüdseks ligi kaks nädalat kestnud valitsuse osaline tööseisak «täielikult mittevajalik». Lisaks kritiseeris riigipea äärmuslikku poliitilist kauplemist, mille eesmärk on välja pigistada vastaspoolele vastuvõetamatuid järeleandmisi.

Presidendi väitel on 17. oktoobriks Ühendriikide võlalae tõstmata jätmine realistlik stsenaarium, kui vabariiklased ei soovi vastasseisu lõpetada.

Obama kutsus esmaspäeval kongressi vabariiklaste ja demokraatide juhid Valgesse Majja, et arutada võlalae tõstmist, ilma milleta ähvardab valitsust maksejõuetus.

Valgesse Majja on kutsutud senati demokraatide juht Harry Reid, senati vabariiklaste juht Mitch McConnell, esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner ja esindajatekoja demokraatide juht Nancy Pelosi. Arvatavasti võtab Eesti aja järgi kell 22 algavast kohtumisest osa ka asepresident Joe Biden.

USA kongress ei suutnud ka nädalavahetusel kokku leppida valitsusasutuste tööseisaku lõpetamise ega võlalae kergitamise tingimustes.

1. oktoobril alanud tööseisaku põhjustas vabariiklaste enamusega esindajatekoja ja demokraatide kontrollitava senati suutmatus uueks rahandusaastaks riigieelarves üksmeelele jõuda.

Maailmamajandusele on aga veelgi ohtlikum, et kui lõhenenud kongress valitsuse 16,7 triljoni dollari suurust võlalimiiti 17. oktoobriks ei kergita, saab USA riigikassas raha otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles