Süüria suhtes jõustus keemiarelvade keelustamise konventsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

Süüria suhtes jõustus esmaspäeval ametlikult keemiarelvade keelustamise konventsioon (CW), kuid ÜRO on mures riigi keemiarelvade hävitamise tiheda ajakava täitmise üle.

Süürias tegutseb ligi 60 Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) ja ÜRO eksperti, kelle ülesanne on tagada riigi keemiaarsenali hävitamine 2014. aasta keskpaigaks.

ÜRO kõneisiku Martin Nesirky väitel teeb Süüria ekspertidega koostööd, kuid ta nimetas tähtsaks sammuks Damaskuse toetust keemiarelva keelustamise konventsioonile, mille jõustamiseks on OPCW ellu kutsutud.

«Mõistagi on Süüria keemiarelvade hävitamisele seatud tähtajad väga ranged, kuid Damaskuse liitumine CWC-ga on vägagi teretulnud areng,» lausus Nesirky.

Nesirky sõnul ühines Süüria 1993. aastast kehtiva keemiarelvade keelustamise konventsiooniga «pika hilinemisega». «Ees seisab palju rasket tööd selle konventsiooni raames. Süüria on võtnud endale kohustused, mida ta peab täitma. Seni on Damaskus olnud koostööaldis,» lausus maailmaorganisatsiooni kõneisik.

Tema sõnul tagab riigi liitumine CWC-ga ekspertide tööle Süürias õigusliku raamistikku. «Käib võidujooks ajaga, et jõuda Süüria keemiarelvade hävitamiseni ettenähtud ajaks.»

Süüria avaldas tähtajaks ÜRO-le ja OPCW-le keemiarelvade tootmispaigad. Eksperdid tegeleb saadud informatsiooni kontrollimisega.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni sõnul raskendab nende tööd riigis jätkuv kodusõda, mis on juba ekspertide tegevust aeglustanud. OPCW kutsus üles kehtestama keemiarelvade tootmispaikade juurde pääsemiseks mitmel pool riigis vaherahu.

Septembri keskpaigas USA ja Venemaa vahel sõlmitud kava Damaskuse keemiarelvade hävitamiseks näeb ette, et keemiarelvade tootmispaigad ja kemikaalide kokkusegamisvarustus tuleb hävitada 1. novembriks.

OPCW peab 15. novembriks esitama detailse plaani (koos ajakavaga) Süüria keemiaarsenali hävitamiseks.Süüria omakorda peab OPCW-le esitama ülevaate edusammudest 27. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles