Sajad tuhanded moslemid loopisid saatanat kividega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemitest palverändurid loobivad saatanat kujutavate sammaste pihta kive.
Moslemitest palverändurid loobivad saatanat kujutavate sammaste pihta kive. Foto: SCANPIX

Sajad tuhanded moslemid kogunesid täna Saudi Araabiasse Mina orgu, et osaleda iga-aastase hadži viimasel tseremoonial – saatana kividega loopimise rituaalis.


Traditsioonilisse kahest valgest õmblusteta rõivatükist koosnevasse 'ihrami riietunud palverändurid loobivad «Allahu akbar» hüüdes kolm kivi saatanat sümboliseerivate sammaste pihta. Seejärel peatuvad nad palveteks ning suunduvad Saudi Araabia võimude poolt vigastuste vältimiseks rajatud betoonehitise taha varju.

Varem oli saatana kividega loopimine hadži kõige ohtlikum osa, mille ajal palverändureid sageli surnuks tallati ning rituaalile eelneval ööl oli Muzdalifa telklinnakutes ohvriterohkeid põlenguid. Viimastel aastatel on telklaagrites keelatud toiduvalmistamine ning kividega loopimise ala on laiendatud.

Kivide loopimise ala valvavate politseinike sõnul oli seekordne rituaal varasemast palju rahulikum, kuigi aegajalt tuli neil korra loomiseks siiski sekkuda.

Sündmus leiab aset moslemite püha Eid ul-Adha esimesel päeval. Eid on suur ohvripidusöök, miille käigus ohverdavad palverändurid lambaid, kaameleid või kitsi, mälestades seda, kuidas prohvet Aabraham astus vastu saatanale, kes keelitas teda Jumala käsust kõrvale hoiduma – Jumal käskis Aabrahamil ohverdada oma poja Iisaki, et kontrollida tema kuulekust ning selles veendunud, lasi poja asemel ohverdada lamba.

Palverändureid on tänavu kogunenud peaaaegu poole vähem võrreldes möödunud aasta 3,2 miljoni inimesega, seda eelkõige Saudi Araabia seatud piirangute tõttu, mis on seotud Meka Suure mošee ehitustööde ja MERSi viiruse leviku tõkestamisega.

Välismaalt saabuvate palverändurite arvu vähendati 20 protsenti ning kodumaiste hadžide hulka umbes poole võrra. Meka provintsi kuberneri ja hadži keskkomitee esimehe prints Khaled al-Faisali sõnul on välismaalt saabunud tänavu 1,38 miljonit palverändurit, kodumaal anti hadžilube välja vaid 117 000. Sellegipoolest on usklike hordid katnud Meka kõrval asuva Mina oru ning eemalt paistab see palverändurite riietuse tõttu üleni valge.

Iga täiskasvanud moslem, kes füüsiliselt ja majanduslikult selleks võimeline on, peab vähemalt üks kord elus sooritama hadži ehk palverännaku Mekasse. See on viimane islami viiest tugisambast. Kõikidelt maadelt ja rassidest palverändurid tulevad Mekasse kokku, eesmärgiga Jumala käsule alluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles