Zimbabwes mürgitati rohkem kui 100 elevanti tsüaniidiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aafrika riigis Zimbabwes on leitud ühe kuu jooksul rohkem kui 100 elevanti, kes on tapetud tsüaniidiga.

Elevantide surnukehad leiti Hwange rahvuspargist, edastab mtv3.fi.

Politsei kahtlustab, et selle taga on rahvuspargi lähedal asuvate külade elanikud.

«Lisaks varasematele surnud elevantidele, leiti sel nädalal veel kümme elevanti. Juhtunuga seoses on kaks isikut arreteeritud ning 14 elevandivõhka konfiskeeritud,» sõnas rahvuspargi esindaja Caroline Washaya-Moyo.

Septembril leiti sellest rahvuspargist 81 tapetud elevanti. Hiljem veel elu kaotanud elevantide jäänuseid. Elevandid tapeti võhkade pärast.

Paari nädala jooksul on kokku arreteeritud 12 isikut, keda kahtlustatakse seotuses elevantide surmaga. Septembris määras kohus 15 aasta pikkuse vanglakaristuse kolmele isikule, kes elevantide tapmises süüdi mõisteti. Lisaks pidid nad maksma trahvi.

Zimbabwe võimud andsid käsu, et Hwange rahvuspargi lähedastes külades elavad inimesed peavad loovutama nende käes olevad mürgid, kaasa arvatud tsüaniidi oktoobri lõpuks.

Kui pärast seda mõne inimese juurest leitakse tsüaniidi, võidakse ta vangistada.

Külade juhid on kaitsnud oma elanikke, keda kahtlustatakse elevantide tapmises. Nende sõnul sunnib elevante tapma vaesus, mitte ahnus. Nad palusid, et kinnivõetutele antaks armu.

Hwange rahvuspargis on umbes 50 valvurit. Võimuesindajate sõnul oleks 14 650 ruutkilomeetri suurusesse rahvusparki vaja kümme korda rohkem relvastatud valvureid.

Hwange rahvuspark asub Zimbabwe pealinnast Hararest 820 kilomeetri kaugusel.

Elevandiluu järgi on suur nõudmine Aasias ja Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles