Ungari esitas kommunismiaegsele ministrile sõjaroimasüüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ungari siseminister Béla Biszku eelmisel aastal riigi viimase kommunistliku juhi Janos Kadari haual.
Endine Ungari siseminister Béla Biszku eelmisel aastal riigi viimase kommunistliku juhi Janos Kadari haual. Foto: SCANPIX

Ungari prokuratuur esitas kommunismiaegsele ministrile süüdistuse sõjakuritegudes - teda seostatakse 1956. aasta vastuhakule järgnenud repressioonidega.

92-aastasele endisele siseministrile, Béla Biszkule esitati süüdistus osalemise eest Budapesti ja Salgotarjani ülestõusmisele järgnenud tsiviilisikute mahalaskmisi tellinud kommunistliku partei komitee tegevuses. Möödunud aastal toimunud vahistamisel eitas mees kõiki süüdistusi.

Ametliku süüdistuse esitamine on võimalik tänu 2011. aastal peaminister Viktor Orbani paremtsentristliku erakonna eestvedamisel vastu võetud seadusele, mis kinnitab, et sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod ei aegu.


Budapesti peaprokurör Tibor Ibolya kinnitusel vastavad need teod Genfi konventsioonide mõistes sõjakuritegude määratlusele ning võivad kaasa tuua eluaegse vanglakaristuse.

Lisaks  süüdistatakse möödunud aastal vahistatud Biszkut ka loata laskemoona omamises. Kohtuprotsess praegu koduarestis viibiva mehe üle peaks algama kolme kuu jooksul.

Biszku tõusis siseministriks pärast ülestõuse 1957. aastal ning pidas ametit 1961. aastani.


1956. aasta oktoobris ja novembris leidsid Ungaris aset üleriigilised nõukogudevastased ülestõusud, mis olid esimesed selletaolised pärast Teist maailmasõda. Julgeolekupolitsei surus need kiiresti maha ning täitevkomitee korraldusel leidsid aset repressioonid ning muu hulgas avas sõjavägi 1956. aasta detsembris kahel meeleavaldusel rahva pihta tule, tappes 49 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles