Hiina tammid jätavad Tai kuivale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamm.
Tamm. Foto: AP / Scanpix

Hiina ehitab palavikuliselt tamme ja veehoidlaid, et riigi edelaosa tabanud põuaga toime tulla, kuid jätab seeläbi kuivale allavoolu jäävad Tai piirkonnad.


Juba novembrist alates väldanud põud on seadnud joogivee hankimisel raskesse olukorda ligikaudu 24 miljonit Hiina elanikku. Tais Mekongi jõe kallastel, mille veetase on poole sajandi madalaimas seisus, on laevad aga piki kaldaid madalikul kinni ning kalamehed kurdavad tühjade võrkude üle.

Hiina valitsus on käivitanud põua vastu võitlemiseks kriisioperatsiooni, millesse on kaasatud 260 000 sõdurit. Ametlikel andmetel on nad puurinud juba 18 000 kaevu, rajanud 4307 tammi ning pannud maha 20 000 kilomeetri jagu torujuhtmeid.

«Meil tuleb valmistuda pikaks sõjaks selle karmi põua vastu,» ütles Hiina riikliku üleujutuste ja põua vastu võitlemise ameti esimees Liu Ning. «Kuna koostööd teevad mitmed valitsusagentuurid, on meie edu kindel.» Põua lõppu ei näe Liu ette enne mai keskpaika.

Ametnike sõnul on Hiina edelaosas paiknev Yunnani provints veehoidlate ja tammide ehituseks eraldanud juba 27 miljardit jüaani, mis teeb 4 miljardit dollarit.

Samas on Hiina päästeaktsioone tabanud Mekongi jõgikonna riikide terav kriitika, kuna jõest sõltub selles piirkonnas otseselt või kaudselt ligikaudu 60 miljonit inimest.

«Jõe tase langeb meie silme all,» ütles Tai peaminister Abhisit Vejjajiva paar päeva tagasi. «Me oleme palunud oma välisministeeriumil olukorra lahendamise ja koostöö küsimustes Hiina esindajatega ühendust võtta.»

Mekongi jõe komisjon, kuhu kuuluvad, Tai, Laos, Kambodža ja Vietnam, koguneb eeloleval nädalavahetusel veepuuduse tõttu kriisikoosolekule.

Hetkel ei ole päris selge, millisel määral Hiina tammid Mekongi veetaseme languses süüdi on. Mekongi ülemjooksul Yunnanis on praegu kolm hiinlaste ehitatud tammi, lisaks on rajamisel veel kaks.

Hiina ametnikud väidavad, et nende tammid alamjooksu veehädades kindlasti süüdi ei ole.

«Me kasutame hetkel vaid tillukest osa Mekongi keskmisest läbivoolust ning isegi kui me tamme juurde ehitaksime, ei oleks veekadu märkimisväärne ega mõjutaks mingil määral alamjooksu veetaset,» ütles Financial Timesile Hiina veevarude ministeeriumi plaaniosakonna juhataja Zhou Xuewen.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles