USA hakkab suurema sõelaga terroriste püüdma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabadussammas New Yorgi mereväravas.
USA vabadussammas New Yorgi mereväravas. Foto: SCANPIX

USA valitsus loobub kõrgete ametnike sõnul praktikast määrata ainult rahvuse järgi need isikud, kes peavad läbima riiki saabudes täiendava julgeolekukontrolli, ning hakkab selle asemel kahtlaseid isikuid luureandmete põhjal püüdma kõigi reisijate seast.


Täiendavat kontrolli riiki sisenemisel vajavad isikud loodetakse välja selgitada nende isikuomadusi, sealhulgas füüsilist välimust, või ka reisiharjumusi uurides ja varasemast teada terroristide kohta kogutud infoga võrreldes, kirjutas The Washington Post.

Sel kuul käivituv uus süsteem saab kõrgete valitsusametnike sõnul olema «palju enam luurel põhinev» kui «nüri jõukasutus» või kõigi mingi kindlast rahvusest või kindla passiga isikute peatamine. Täiendava kontrolli alla võivad sattuda nüüd iga riigi kodanikud, kes mingil moel arvatava terroristi profiiliga kattuvad.

USA võimud kehtestasid pärast viimaste jõulude ajal Northwest Airlinesi reisilennukis nurjunud terrorikatset täiendava julgeolekukontrolli reisijatele, kes saabusid maale 14 peamiselt islamiusulisest riigist. Kriitikute sõnul oli see praktika aga diskrimineeriv ning liiga koormav, mistõttu pidi valitsus suviseks turismihooajaks otsima kiiresti uut lahendust.

Nüüd välja töötatud süsteem hakkaks ametniku oletusliku kirjelduse kohaselt toimima nii, et kui USA luure saab infot näiteks mingi Aasia terrorikahtlusaluse kohta, kes on hiljuti käinud Lähis-Idas ja tema umbkaudne vanus on teada, aga nimi ja passinumber mitte, siis edastatakse see info andmebaasi vahendusel lennukompaniidele.

Samasuguste tundemärkidega inimesi üritatakse siis reisijate massi seast ära tunda ja täiendavasse kontrolli suunata. Samas tunnistavad võimud, et sellise süsteemi toimimine oleneb palju ka vaatlejate isiklikust otsusest neile teadaolevate tundemärkide hindamisel.

Samal ajal jääb kehtima senine julgeolekukorraldus tsiviillennunduses ning teatud musta nimekirja sattunud reisijaid ei lubata ka edaspidi USA lennukitesse või peavad nad läbima täiendava turvakontrolli. Maailmas elab praegu kokku ligi 24 000 inimest, kes kuuluvad niisugustesse «lennukeelu» või «väljavalitute» nimekirjadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles