Leedulased ei taha Valgevene tuumajaama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta lõpus suletud Ignalina tuumaelektrijaam Visaginase linnas.
2009. aasta lõpus suletud Ignalina tuumaelektrijaam Visaginase linnas. Foto: SCANPIX

20 000 leedulast kirjutas alla valitsusele esitatud petitsioonile, millega protesteeritakse naaberriiki Valgevenesse plaanitava tuumajõujaama ehitamise vastu.



Valgevene tahab lähiaastail ehitada valmis jaama, mis hakkaks võimalusel eksportima energiat ka Leedule endale, kuna viimane nõustus eelmise aasta lõpus sulgema Ignalina tuumareaktori, vahendas AFP.

«Sellest projektist teavad vähesed inimesed. Sedavõrd suure projekti puhul peavad ka naaberriigid olema kaasatud otsustamisse,» rääkis petitsiooni korraldanud Mantas Juske uudisteagentuurile.

Kolmapäeval saadeti palvekiri nii Leedu presidendile, peaministrile kui ka keskkonnaministrile.

Petitsioonis väljendatakse muret poole miljoni elanikuga pealinna Vilniuse pärast, kuna see asub Valgevene plaanitava tuumajaama asukohast vaid poolesaja kilomeetri kaugusel.

Eriti kardetakse, et seda läbiv Nerise jõgi, mis saab alguse naaberriigist, võib tuumajaama juurest läbi voolates reostuda.

Valgevene võimud teatasid mõne aja eest kavatsusest ehitada uus Vene tehnoloogial põhinev reaktor valmis 2016. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles