Soomes suletakse aastas sada kooli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kooli klassiruum.
Soome kooli klassiruum. Foto: SCANPIX

Soome maapiirkondades pannakse kohalike omavalitsuste liidu hinnangul tänavu taas kinni sadakond põhikooli, mis on eelmiste aastate arengu ootuspärane jätk - mullu suleti riigis sama palju koole.


Kui varem oli koolide sulgemise peamiseks põhjuseks õpilaste arvu vähenemine, siis nüüd kerkivad üha enam esile omavalitsuse majanduslikud raskused ning lisaks ääremaadele suletakse koole ka piirkondades, kus elanike arv kasvab, kirjutas Helsingin Sanomat.

1990. aastate algusest on koolide arv Soome langenud kiiremini kui õpilaste hulk - kahe aastakümne eest oli riigis veel peaaegu 4500 kooli, eelmisel aastal aga vaid 2900 kooli.

Kõige hukatuslikumad on need aastad olnud mõistagi väga väikestele koolidele, kus õpilaste arv jääb alal poolesaja - selle üheks võimalikuks põhjuseks peetakse riikliku rahastamiskorra uuendamist nelja aasta eest, millega väikekoolidelt võeti riigi tugi.

Suuremaid koole peetakse uuringu kohaselt ka tõhusamaks kui väikseid, ent sageli pole viimaste sulgemist kohalikele elanikele piisavalt selgitatud, arvavad eksperdid. Sellegipoolest peetakse koolivõrku Soomes üldiselt heal tasemel olevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles