Putin laiendab Venezuelas haaret

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venezuelasse reedel oma esimesele ametlikule visiidile saabunud Vene peaminister Vladimir Putin sõlmib seal tõenäoliselt terve rea kokkuleppeid, mis suurendavad veelgi Moskva mõju Ladina-Ameerikas.


Putiniga kohtub võõrustajamaa vastuolulise presidendi Hugo Cháveze kõrval ka viimase liitlane - Boliivia vasakpoolne riigipea Evo Morales.

USA vastu sageli sõna võtva Cháveze sõnul on see väga tähtis päev tema riigi ajaloos, sest ehitamisel olevat uus, multipolaarne maailm.

Eelmisel nädalal tänas ta Venemaad abi eest oma riigi kaitsepotentsiaali tugevdamisel USA ähvarduste vastu.

Venemaa ja Venezuela sõlmisid mõne aasta eest tosin erinevat kokkulepet, millega viimane ostis kokku 4,4 miljardi dollari väärtuses erinevat sõjatehnikat.

Boliivia taotleb nüüd Moskvalt laenu, et osta samuti sõjatehnikat, sealhulgas ühe Antonovi lennuki presidendi kasutusse.

Moskva ametnikud, nende hulgas asepeaminister Igor Setšin, saabusid Caracasesse juba paar päeva varem, et Putini visiiti ette valmistada.

Venezuela asepresident Elias Jaua kinnitas, et uued sõlmitavad lepingud ei piirdu enam vaid sõjanduse ja energeetikaga, vaid puudutavad nüüd ka sotsiaal-, kultuuri- ja tervishoiuküsimusi.

Kõige tähtsamaks kokkuleppeks peetakse siiski kahe riigi arengupanga asutamist, mis hakkab rahastama ühiseid nafta- ja gaasiuuringuid Orinoco jõe regioonis Venezuela idaosas.

Kohtumiste ametliku päevakava kohaselt sõlmitakse samuti lepinguid põllumajanduse, transpordi ja looduskatastroofide ärahoidmise valdkonnas.

Kahe maa suhted on olnud viimastel aastatel tihedad - poolteise aasta eest käis Venezuelas ühiste mereväeõppuste ajal Venemaa president Dmitri Medvedev ning eelmisel sügisel tegi Chávez vastukülaskäigu.

Moskvat alles veebruaris külastanud Moralesega arutab Putin samuti ühiseid nafta- ja gaasiprojekte. Venemaalt ootab Boliivia peagi ka esimest sõjaväehelikopterite saadetist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles