Tšebarkuli järvest leiti Tšeljabinski meteoriidi suurim tükk

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed uurivad arvutiekraanilt fotot Tšeljabinski meteoriidi suurimast tükist.
Mehed uurivad arvutiekraanilt fotot Tšeljabinski meteoriidi suurimast tükist. Foto: SCANPIX

Tšeljabinski oblastis asuvast Tšebarkuli järvest tõsteti täna välja suurim seni leitud meteoriiditükk, mis kukkus regiooni selle aasta veebruaris.

Kamakas kaalus umbes 570 kilogrammi, vahendas Interfax. Selle täpset kaalu ei õnnestunud välja selgitada, kuna kaal purunes raskuse tõttu, täpsustas agentuuri Novõi Region.

«Esialgse ülevaatuse ja kivimeteoriitidele iseloomulike tunnuste alusel võib öelda, et tegemist on Tšeljabinski meteoriidi tükiga,» kommenteeris Tšeljabinski ülikooli dotsent Sergei Zamozdra.

Üldse leiti järve põhjast neli suuremat meteoriiditükki, mille kaal jäi 900 grammist 4,74 kilogrammi vahemikku. Leiud anti üle ettevõtmises osalenud teadlastele.

Meteoriit kukkus Tšeljabinski kohal alla 15. veebruaril 2013. Teadlaste hinnangul oli selle kaal tuhande kilomeetri kõrgusel umbes kümme tonni ning 23 kilomeetri kõrgusel oli see vähenenud ühele tonnile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles