Helmut Kohl hurjutab sakslasi väikluse pärast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heatujuline Helmut Kohl naerab nn kapsanalja üle. Kohl tähendab saksa keeles kapsast.
Heatujuline Helmut Kohl naerab nn kapsanalja üle. Kohl tähendab saksa keeles kapsast. Foto: SCANPIX

Täna 80-aastaseks saav Saksa legendaarne poliitik Helmut Kohl hurjutab sakslasi kitsarinnalisuse ja oma võimaluste kasutamata jätmise pärast.


Mulle valmistab meelepaha see, et Saksamaa on mänginud oma võimalused maha ja seda mitte ainult poliitikas, rääkis Kohl ajalehele Bild antud intervjuus.

«Meil sakslastel on kõik ressursid ja võimalused ning me oleme oma produktiivsust tõestanud - nüüd keskendume kaeblemisele ja kitsarinnalisusele, mida ma ei suuda mõista.»

Mina sooviksin, et igaüks hindaks üle oma olukorra ühinenud Saksamaal ja seda suurema tõsiduse ning vastutustundega, kuid ka suurema naudinguga ja enesekindlamalt, jutustas ekskantsler.

Kohl oli kantsleri kohal aastatel 1982-1998, olles pikima ametiajaga Saksa liider pärast Otto von Bismarcki. Tema teenis välja reputatsiooni kui tugev juht, kes taasühendas Saksamaa. Kohl aitas kaasa ka Euroopa Liidu loomisele.

Kohl tähistab oma sünnipäeva perekonna ja sõprade ringis. Bildile antud intervjuus nimetas ta oma elu madalseisudeks abikaasa Hannelore enesetappu 2001. aastal ja finantsskandaali.

Esimest korda puudutas Kohl ajakirjanduses oma tervise teemat ja tõsist trepist alla kukkumist kaks aastat tagasi, mis põhjustas talle ajutrauma.

«Kui poleks olnud minu abikaasat, siis ma enam elus ei oleks,» rääkis ta ja lisas, et pärast õnnetust oli ta ise küll paranemise osas lootust kaotamas.

Kui mu naine poleks olnud koos minuga ega hoidnud pidevalt üleval mu tuju, oleks mu saatus võinud olla teine, rääkis ta.

Kohl kinnitas, et kaks viimast aastat pärast kukkumist on tal läinud päris kenasti. «Loomulikult oleks liialdus öelda, et kõik on absoluutselt korras, sest ma saan ikkagi 80.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles