Briti valimised toimuvad 6. mail

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown
Gordon Brown Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister Gordon Brown annab täna teada, et riigi järgmised üldvalimised peetakse 6. mail.


Brown läheb täna pärast valitsusistungi lõppu Buckinghami paleesse, kus palub kuninganna Elizabeth II-l parlament laiali saata. Kuningapaleest naastes kuulutab ta üldvalimiste kuupäevaks 6. mai ja annab avalöögi kuu aega kestvale ametlikule valimiskampaaniale, kirjutas BBC.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt edestavad toorid Tööparteid nelja kuni kümne protsendipunktiga, kuid liberaaldemokratide edu korral võib juhtuda, et ükski partei ei saavuta 650-kohalises parlamendis enamust. See tähendaks, et enim hääli saanud erakond peab leidma endale koalitsioonipartneri.

Ehkki valimistulemus tõotab tulla ülimalt tasavägine, on vähemalt üks asi kindel - määravaks küsimuseks tõuseb majandus. Suurbritanniat räsib praegu riigi lähiajaloo rängim majanduskriis ning mitmed majandusteadlased kardavad W-kujulist masu ehk seda, et majanduse esialgsele toibumisele järgneb uus langus, kirjutas AFP.

Üldvalimiste võitja saab «auhinnaks» kohustuse võidelda eelarvepuudujäägiga, mis ulatub tänavusel rahandusaastal vähemalt 167 miljardi naelani (2,95 triljonit krooni) ehk 11,4 protsendini SKTst. Defitsiidi ohjeldamisega kaasneb ilmselt edasine maksude tõstmine ning avalike teenuste kärpimine.

59-aastase Browni jaoks on tegu esimeste üldvalimistega pärast seda, kui ta juunis 2007 Tony Blairilt ohjad üle võttis. Kuigi Browni kiiret tegutsemist finantskriisi tagajärgede leevendamisel kiideti, on tema ametiaega saatnud erakonnakaaslaste pidevad üleskutsed, et ta juhi kohalt tagasi astuks. Sellele vaatamata on mees ikka võimul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles