Vene võimud avalikustasid ka teise «musta lese»

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesetapurünnakutes Moskva metroole hukkus viimastel andmetel 40 inimest.
Enesetapurünnakutes Moskva metroole hukkus viimastel andmetel 40 inimest. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene võimud identifitseerisid ka teise enesetapuründaja, Dagestanis elanud kõrgharidusega kooliõpetaja Mariam Šaripova, kes kandis läinud esmaspäeval võimsa pommi rahvast tulvil Moskva metroosse.


Vene võimude kinnitusel oli 28-aastane Šaripova kohaliku islamistliku mässulisterühmituse komandöri Magomedali Vagapovi naine, vahendas BBC.

Šaripova isa Rasul Magomedov aga lükkas esmaspäeval Vene päevalehes Novaja Gazeta ilmunud usutluses ümber kuuldused, nagu oleks tema tütar olnud Vagapoviga abielus, kuigi oli teadlik selle kohta käivatest kuulujuttudest.

Võimude kinnitusel tõendasid Magomedovilt ja tema abikaasalt DNA-testide jaoks võetud vere- ja küüneproovid, et just Šaripova oli see, kes paigutas lõhkekeha metroorongi, mis plahvatas 29. märtsi hommikul kohaliku aja järgi kell 7.56 (Eesti aja järgi 6.56) Lubjanka jaamas.

Vanaisa auks perekonnanime Šaripova kandnud Mariam elas koos vanematega oma sünnilinnas Balahhanis. Vanemate eeskujul valis 2005. aastal kohaliku pedagoogikaülikooli kiitusega lõpetanud Mariam õpetaja elukutse ning töötas 2006. aastast kodulinnas asuvas koolis informaatikaõpetajana.

Magomedovi kinnitusel nägi tema abikaasa nende tütart viimati 28. märtsil ehk päev enne terrorirünnakuid, mistõttu on ebaselge, kuidas Šaripova jõudis nii kiiresti Dagestanist Moskvasse.

Seni on võimud arvanud, et kaks enesetapuründajat sõitsid bussiga Dagestani linnast Kizljarist pealinna. Reis vältab aga umbes 36 tundi ja Magomedovi kinnitusel oli tema tütar veel rünnakule eelnenud päeval koos emaga Dagestani keskuses Mahhatškalas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles