Millised on maailma koledaimad kujud?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil pole mitte Nõukogude Liit aastal 1950, vaid Senegal aastal 2010. Selline on «Aafrika renessansi» monument.
Pildil pole mitte Nõukogude Liit aastal 1950, vaid Senegal aastal 2010. Selline on «Aafrika renessansi» monument. Foto: AFP/SCANPIX

Näiteid selle kohta, et tahet ja raha monumendi püstitamiseks jagub, head maitset aga eriti mitte, võib leida kõikjalt maailmast, tõdeb ajakiri Foreign Policy.

Aafrika renessanss
Senegalis avati äsja «Aafrika renessansi» monument, mis kujutab vulkaanist tulevat meest, naist ja last. Kuigi teoorias peaks see kuju sümboliseerima Senegali juba 50 aastat kestnud iseseisvust, näevad paljud kriitikud Eesti rahas ligi 300 miljonit krooni maksnud monumendis pigem 83-aastase presidendi Abdoulaye Wade edevuse sümbolit. Osale usuühendustele on vastukarva ka naisfiguuri Nõukogude stiilis napp rõivastus.

Massimõrvar seisab edasi
Suuremast osast Nõukogude Liidust kadusid üsna pea pärast Jossif Stalini surma tema kujud, järele jäid vaid kõikjal ilutsevad Leninid. Siiani on üheks erandiks aga Gori linn Gruusias, kus tänapäeval juba avalikult 20. sajandi suurimate massimõrvarite ritta liigitatava Stalini kuju kaunistab endiselt temanimelist väljakut.

Las Vegas kohtub Kesk-Aasiaga
Türkmenistani kadunud liider Saparmurat Nijazov lasi oma skulptuuris kohtuda parimal totalitarismi vaimul ja Las Vegasel. 1998. aastal lasi ta Ašgabati linnapildi iluks konstrueerida torni otsas seisva iseenese kuldkuju, mis pöörles päev otsa niimoodi, et liidri nägu jäi alati päikese poole. Pärast Nijazovi surma peeti siiski otstarbekamaks viia kuju selle esialgsest auhiilgusest minema, Ašgabati äärelinna.

Peeter Julm
Kommunismi kollaps ei tähenda veel seda, et Venemaa oleks lõpetanud grotesksete propagandakujude püstitamise. Üheks selliseks on Moskva jõel seisev Peeter Suure kuju, mille gruusia päritolu kunstnikult Zurab Tseterelilt tellist Moskva linnapea Juri Lužkov. Kolekujust on saanud tõepoolest turismiatraktsioon, aga mitte päris neil põhjustel, mida pidasid silmas selle püstitajad.

Titaanpisar
Ameerika Ühendriikides pole Zurab Tseterelil õnnestunud leida endale nii vaimustunud tellijaid nagu Moskva linnapea. Tema Christoph Kolumbuse kuju lükkas tagasi viis USA linna, lõpuks leidis skulptuur endale kodu Puerto Ricos. 2004. aastal valmis Tsetereli kavandi kohaselt suur titaanpisar, mälestamaks 11. septembri rünnakute ohvreid. Venemaalt USA-le kingitud monumendi nõustus esialgu tänulikult vastu võtma Jersey City. Üks pilk taisele veenis ametnikke aga ümber otsustama. Titaanpisar avati Bayonne’is ning ühe rünnakutes ellu jäänud inimese hinnangul meenutab skulptuur midagi armi ja naisterahva suguelundi vahepealset.

Kastitute monument
India Uttar Pradeshi osariigi juht Kumari Mayawati on üks tuntumaid puutumatute kasti inimeste eestvõitlejaid. Mayawati maine sai aga korraliku löögi mullu, kui India ülemkohus noomis daami, kuna too püstitas Eesti rahas ligi viie miljardi krooni eest kujusid iseendale ja teistele tuntud puutumatutele.

Seagripipoiss
Kuueaastane mehhiko poiss Edgar Hernandez oli teadaolevalt esimene seagrippi nakatunu. Erinevalt rohkem kui 14 000st H1N1 viiruse tagajärjel surnud inimesest õnnestus temal tõvest paraneda. Tema koduküla La Gloria aga püstitas poisi auks kuju. Inspiratsiooni kunstiteoseks saadi Brüsseli tuntud «Pissivalt poisilt».

Teras-khaan
Mongoolias on Tšingis-khaan endiselt rahvuskangelane, kelle nime kannavad lennujaam, suitsud, viin ja hotellid. Tema märgatavaim kujutis on aga Ulaanbaatarist veel kaugetele steppide kohale ära paistev 250-tonnine roostevabast terasest ratsamonument. Huvi korral võivad turistid sõita liftiga ka khaani hobuse peasse.

Hollywood Serbias
Ükskõik mis tunded ei valdaks serblasi Ameerika Ühendriikide ja NATO suhtes, millegipärast armastavad nende külaelanikud püstitada USA kuulsuste kujusid. Oma koha on seal leidnud Johnny Depp, Sylvester Stallone Rocky Balboana, Johnny Weissmüller Tarzanina, Bob Marley, Bruce Lee ja isegi Samantha Fox.

Bolivar Iraanis
Ladina-Ameerika kangelane Bolivar on muuseas andnud nime isegi ühele riigile. Aga revolutsionääri kuju seisab ka kohas, millega tal endal mingit pistmist polnud. 2004. aastal rõõmustas Iraani pealinn Teheran Bolivari kuju avamisega Venezuela presidenti Hugo Chavezt. Aasta varem avati Caracases 11. sajandi pärsia õpetlase Omar Khayyami monument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles