Padar: Euroopa tööstus vajab ümberkorraldamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi liige Ivari Padar.
Europarlamendi liige Ivari Padar. Foto: SDE

Euroopa Parlamendi energia- ja tööstuskomisjoni istungil sotsiaaldemokraatide fraktsiooni nimel sõna võtnud Ivari Padari kinnitusel vajab Euroopa tööstussektor hädasti suuri reforme.

Europarlament valmistab ette arvamust «Tööhõivevõimaluste arendamine uue säästva majanduse raames», kuhu Padar kujundab sotsiaaldemokraatide seisukoha, vahendas SDE pressiesindaja.

Tema sõnul peavad eurooplased endilt küsima, millised on tööstuse suuremad kitsaskohad ja mida teha, et Euroopa tööstus väljuks globaalsest konkurentsist võitjana, mis tähendab uusi ja paremad töökohti.

«Me oleme küll teadlikud fossiilsete energiaallikate ammendumisest lähemas tulevikus, ent vähem kursis oleme teiste loodusvarade peatse ammendumisega. Viimase 10 aasta jooksul on metallide ja mineraalide tarbimine kasvanud 35-40 protsenti, kusjuures Hiina kasv on olnud pea 300 protsenti. Kliimamuutuste peatamine sunnib meid astuma kiireid samme juba täna,» rääkis Padar.

Antud väljakutse nõuab Padari arvates tööstuse fundamentaalset ümberkorraldamist.

«Eesmärgiks ei tohiks olla pelgalt «mõnevõrra vähendada ressursside tarbimist», vaid ressursside kasutamise viimine jätkusuutlikule tasemele, et kogu tööstus muutuks jätkusuutlikuks,» lisas Padar.

«Selleks tuleb muuta Euroopa ressursimahukaid tarbimisharjumusi, edendada innovatsiooni, toorainete ja muude komponentide korduvkasutamist. Piltlikult öeldes vajab tööstus dematerialiseerimist,» leidis Padar.

Lühikeses perspektiivis tuleb koheselt keskenduda energiasäästule ning keskpikas perspektiivis vältida süsinikurikaste materjalide kasutamist. Pikas perspektiivis tuleb aga radikaalselt ümber korraldada tootmise ja teenuste pakkumise viisid, tehes seda minimaalse loodusressursside kuluga.

«Võiksime mõtelda ka ökomaksude sisseseadmisele - miks mitte kehtestada ehitusmaterjalidele miinimummäärad vähendamaks Euroopa Liidus kõige ressursimahukama sektori mõju,» sõnas Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles