Euroliit rõhutab romide sotsiaalse kaasamise vajadust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romide lipp.
Romide lipp. Foto: Wikipedia.org

Romide kogukonnad, kes moodustavad Euroopa Liidu suurima rahvusvähemuse, kogevad endiselt pidevat diskrimineerimist ja eraldatust ja sestap õhutaski Euroopa Komisjon oma eile avaldatud aruandes liikmesriike kasutama ELi rahastamisvahendeid romide sotsiaalseks ja majanduslikuks kaasamiseks.

Aruandes öeldakse, et eriti tähtis on tagada neile kogukondadele juurdepääs töökohtadele, haridusele, eluasemele ja tervishoiuteenustele ülejäänud elanikkonnaga võrdsetel alustel, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Hinnanguliselt 10–12 miljoni romi ehk Belgia või Kreeka elanike arvuga võrreldava hulga inimeste integreerimise eest vastutavad liikmesriigid ja ELi institutsioonid ühiselt.

Teises, eraldi koostatud aruandes on antud hinnang integratsiooni vallas kahe viimase aasta jooksul saavutatud edule. Kõnealuseid aruandeid käsitletakse
Hispaanias Córdobas 8.–9. aprillil peetaval romide küsimusele pühendatud teisel üleeuroopalisel tippkohtumisel.

Eile vastuvõetud teatises esitab komisjon romide kaasamise kõige keerulisemate sõlmküsimuste lahendamiseks ambitsioonika keskpika kava, mis hõlmab järgmisi punkte:

· peaaegu poole ELi eelarvest moodustavate struktuurifondide, sealhulgas Euroopa Sotsiaalfondi mobiliseerimine romide kaasamise toetamiseks;
· romidega seotud küsimuste arvessevõtmine riiklikul ja ELi tasandil kõikides olulistes poliitikavaldkondades: tööhõivest linnakeskkonna arenguni ja tervishoiust ELi laienemiseni;
· romikogukondade potentsiaali rakendamine kaasava majanduskasvu toetamiseks strateegia «Euroopa 2020. aastal» osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles