LAVis maetakse afrikaanide mõrvatud liider

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eugène Terre'Blanche ratsahobusega fotol, mis paigutati afrikaanide kirikusse, kus toimub tema matusetseremoonia.
Eugène Terre'Blanche ratsahobusega fotol, mis paigutati afrikaanide kirikusse, kus toimub tema matusetseremoonia. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi põhjaosas maetakse täna paljude silmis kurikuulus valgete ülemvõimu kuulutaja, kelle peksid tapsid tema enda farmis surnuks kaks põllutöölist.



Eugène Terre'Blanche'i matustest kardetakse puhkevat rahutusi, sest Ventersdorpi linnakese Afrikaansi protestantide kiriku juurde oodatakse vastuolulist meest mälestama tuhandeid tema toetajaid, vahendas BBC News.

LAVi võimud on esitanud süüdistuse kunagise afrikaanide vastupanuliikumise rajaja mõrva eest kahele tema väidetavalt mustanahalisele noorele töölisele.

Lõuna-Aafrika apartheidirežiimi kaotamise vastu võidelnud valgete liidril oli palju vihavaenlasi, kuid ka nii mõnigi kaasmõtleja. 

Seni viitavad märgid rohkem siiski võimalusele, et pühapäevane veretöö pandi toime pigem raha kui poliitika pärast, kinnitatakse meedias.

Kuid viimasel ajal on rassipinged riigis taas suurenenud - seda eeskätt valitseva Aarika Rahvuskongressi ridadesse kuuluvate skandaalsete isikute tegevuse tõttu ning värske veretöö ei aita olukorra rahunemisele kaasa.


LAVi valgete ühendused ja opositsiooniparteid süüdistavad näiteks suurerakonna noorteliidrit kihutuskoosolekutel apartheidiaegse laulukese ettekandmises, milles kutsutakse üles tapma valgeid farmereid.

Aafrika Rahvuskongress ei tahtnud esialgu selles midagi halba näha, kuid oli kasvava surve tõttu sunnitud siiski paluma oma liikmetel selle laulu laulmine lõpetada. Ka riigi ülemkohus tunnistas laulu vaenuõhutavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles