Austraalia tõrjub afgaane ja srilankalasi

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India ookeanil triiviv pagulaste paat Jõulusaare lähedal.
India ookeanil triiviv pagulaste paat Jõulusaare lähedal. Foto: tampa/Wilhelmsen Group/SCANPIX/Scanpix code 20520

Austraalia võimud teatasid, et lõpetavad Sri Lankalt ja Afrnaistanist pärit inimeste esitatud uute asüülitaotluste läbivaatamise, et peatada paatidega üle mere salaja saabuvaid inimmasse.


Sellega soovitakse rohelise mandri riigi immigratsiooniministri Chris Evansi sõnul «saata selge sõnum inimsmugeldajatele», vahendas BBC News.

Evans ütles, et see otsus võeti vastu neis riikides «muutuvate asjaolude valguses». Kõikjal maailmas inimõiguste eest võitlev Amnesty International nimetas aga seda «õõvastavaks poliitiliseks sammuks».

Austraalia valitsusele valmistavad üha suuremat peavalu paatidega üle mere ebaseaduslikult saabuvad varjupaigaotsijad. Merevägi on praeguse valitsuse kolme aasta pikkuse ametiaja jooksul tabanud ranniku lähedal juba üle saja salamigrantidest tulvil veesõiduki.

Paljud sellised sisserändajad on pärit just Sri Lankalt ja Arganistanist.

Samaaegselt valitsuse värske otsusega tuli ka uudis, et merevägi on leidnud India ookeanis asuva Jõulusaare juurest uppuva aluse 70 inimesega pardal. Austraalial on sellel saarel ka asüülitaotlejate kinnipidamiskeskus.

Ehkki merel tabatud paate tagasi ei saadeti, pole uutel Sri Lanka ja Afganistani pagulastel enam võimalik kinnipidamislaagris asüüli taotleda. See kord vaadatakse Sri Lanka suhtes üle kolme kuu ja Afganistani suhtes poole aasta pärast.

Korrespondentide sõnul võib valitsuse otsuse taga olla siiski ka sisepoliitiline kaalutlus enne peatseid uusi valimisi, sest opositsioon peab migratsiooniprobleemide süvenemise üheks põhjuseks just vasakpoolse valitsuse liiga leebet ja järeleandlikku poliitikat.

Amnesty International seevastu nõudis nüüdse sammu valguses Austraalia valitsuselt aru, miks see usub, et julgeolekuolukord piirangute alla sattunud riikides on piisavalt paranenud, õigustamaks asüülitaotluste vastuvõtu peatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles