Soome toob rahusõdurid Tšaadist ära

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal.
Soome sõdurid Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal. Foto: Evelyn Kaldoja

Soome valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjon ja president Tarja Halonen otsustasid tänasel istungil loobuda rahuoperatsiooni jätkamisest Tšaadis ning tuua sellelt kaugelt Aafrika maalt oma üksus koju.


ÜRO egiidi all toimuvas Tšaadi operatsioonis osales suuruselt kolmas Soome rahuvalveüksus - enam teenib soomlasi vaid Afganistani ja Kosovo konfliktialadel, vahendas YLE Uutiset.

Tšaadi idaosas koos iirlastega tegutsevasse Soome üksusesse kuulub pea 80 rahuvalvajat ning baasi on kohale toimetatud ka poolsada merekonteineritäit varustust ja kümneid sõidukeid.

Operatsioonist loobumise põhjusteks on ebakindlus selle jätkumise suhtes ning ka iirlaste üksuse äraminek. Mõlemad riigid loodavad missioonilt lahkuda mai lõpuks, enne vihmaperioodi algust.

Samal ajal valmistavad põhjanaabrid ette otsust võimaliku osalemise kohta ELi Atalanta-operatsioonis Somaalia piraatide vastu juba järgmisel aastal.

Soome parlament kiitis täna heaks ka muudatused Afganistani operatsiooni tingimustesse, mis võimaldab riigil saata selle riigi põhjaossa teenima veel täiendavad 50 rahuvalvajat.

Afganistani üksusi suurendatakse uuest aastast. Samal ajal tihendatakse seal koostööd Rootsi ja Norra üksustega Afganistani armee koolitamisel.

Soome sõdurid teenivad Samangāni provintsis asuvas Aybaki linnas, kuid oma iseseisvat vastutusala neil seal praegu ei ole. Tõenäoliselt jätkavad soomlased ka edaspidi Rootsi ülesehitusmeeskonna alluvuses, arvas kaitseminister Jyri Häkämies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles