Moskva maksab 1300 rubla Leningradi blokaadi veteranidele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Neeva jõele ja Peterburile
Vaade Neeva jõele ja Peterburile Foto: SCANPIX

Moskva võimud premeerivad Leningradi blokaadist pääsenud pealinlasi 1300 rublaga (560 krooni) ja seda seoses detsembris tähistatava blokaadi murdmise 65. aastapäevaga.

Linnavalitsuse esindaja rääkis uudisteagentuurile RIA Novosti, et lisaks aastapäevale on võimude eesmärgiks toetada rahaliselt Leningradi kaitsnud sõjamehi ja blokaadi üle elanud inimesi.

Ühekordse rahasüsti saavad Moskva elanikud, kel on medal «Leningradi kaitsmise eest» ja märk «Ümberpiiratud Leningradi elanik».  

Saksa väed alustasid Leningradi piiramist 8. septembril 1941. aastal ja see kestis 27. jaanuarini 1944.

Neevalinna ümber sulgunud piiramisrõngast ei teatanud Nõukogude väejuhid mitu nädalat isegi Stalinile, leides, et selle purustamine ei nõua kuigi palju vaeva.

Ent esimesed katsed sakslastest jagu saada lõppesid traagiliselt - relvadeta ja näljased sõdurid surid kümnete tuhandete kaupa.

Blokaadi ajal kaotas elu 800 000 linnaelanikku ja ligi kaks miljonit sõdurit, mistõttu võib seda pidada üheks Teise maailmasõja ohvriterohkeimaks aktsiooniks.    

Jaanuaris 1943. aastal murdis Punaarmee blokaadirõngasse kitsa koridori piki Laadoga järve lõunakallast, kuid sellega piiramine veel ei lõppenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles