Bakijevile pakuti ohutut läbipääsu

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani pealinnast pagenud president Kurmanbek Bakijev andmas intervjuud AFP ajakirjanikule riigi lõunaosas asuvas Džalalabati linna.
Kõrgõzstani pealinnast pagenud president Kurmanbek Bakijev andmas intervjuud AFP ajakirjanikule riigi lõunaosas asuvas Džalalabati linna. Foto: AFP / Scanpix

Kõrgõzstanis sel nädalal veriste rahvarahutuste järel võimule tõusnud vahevalitsuse juht pakub pealinnast Biškekist riigi lõunaossa pagenud president Kurmanbek Bakijevile ohutut võimalust lahkuda, kuid seda vaid juhul, kui viimane ise tagasi astub.


Bakijev seevastu on jäänud oma seisukoha juurde, et ta ei kavatse ametist loobuda, edastas AFP uudisteagentuur. Bakijevi sõnul on teda võimult kukutada sooviva opositsiooni kätel veri.

Selle nädala vägivallas hukkus riigi tervishoiuministeeriumi viimastel andmetel 79 inimest ning veel rohkem kui poolteist tuhat sai vigastada. Lõppenud ööl suri haiglas kolm kannatanut.

Korravalvejõududega kokku põrganud rahvahulgad tungisid kolmapäeval pealinnas kõikidesse tähtsamatesse võimuhoonetesse ning hõivasid . Ka riigitelevisioon langes opositsioonijõudude kätte.

Mässajad panid võimule oma ajutise vahevalitsuse endise välisministri Roza Otubajeva juhtimisel. Toetuspinnata jäänud president Bakijev põgenes aga väikelennukiga Oši linna riigi lõunaosas. Otunbajeva sõnul on tal endiselt võimalus riigist lahkuda.

Biškekis täna ametliku leinapäeva ajal ajakirjanike ette ilmunud vahevalitsuse juht lisas samas, et Bakijevi isiklik julgeolek tagatakse vaid juhul, kui ta ametist tagasi astub. Samuti teatas ta, et uus võim alustas julgeolekujõudude tegevuse uurimist veristes sündmustes.

Bakijev teatas aga juba varem reedel meediale intervjuusid jagades, et tema tagasi astuda ei kavatse, ning süüdistas verevalamises oma vastaseid. Bakijev kinnitab, et tema ei andnud käsku meeleavaldajate pihta tuli avada.

Otunbajeva kahtlustab, et Bakijev soovib võimule naasta. Laupäeval peaks tema sõnul toimuma lõunapoolses Džalalabati linnas viimase toetajate traditsiooniline meeleavaldus. Samal ajal süüdistas vahevalitsuse juht president riigikassa tühjendamises enne oma põgenemist.

1991. aasta iseseisvumise järel korruptsiooni ja vaesuse küüsis elava Kõrgõzstani uuele vahevalitsusele on lubanud oma abi nii kunagine suur vend Venemaa kui ka Euroopa Liit.

Kõrgõzstanis on täna ametlikult välja kuulutatud leinapäev, et matta veriseks muutunud protestide ohvreid. Ka on viimastel andmetel austusest hukkunute vastu ära jäetud Bakijevi toetajate meeleavaldus riigi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles