Tai vägivallas hukkus jaapani ajakirjanik

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai pealinnas vallandus laupäeval viimase kahe aastakümne tõsiseim poliitilise vägivalla puhang, mis nõudis vähemalt 20 inimese elu ja vigastas veel sadasid demonstrante ja korravalvureid. Kannatada sai kokku üle 800 inimese.


Hukkunutest enamik olid tsiviilisikud, nende seas ka üks jaapani teleoperaator, kuid punasärkides valitsusvastaste protestijate ohjeldamisel langes ka viis sõdurit, vahendas AFP kiirabiteenistuste infot.

Thomson Reutersi uudisteagentuur kinnitas, et selle teenistuses olnud jaapanlane Hiro Muramoto suri rinda saadud kuulihaava tagajärjel. Tokyo nõudis surmajuhtumi uurimist ja oma kodanike turvalisuse tagamist.

Suurem vägivald puhkes siis, kui julgeolekujõud hakkasid puhastama üht kahest Bangkoki kesklinnas pikemaks ajaks meeleavaldajate kogunemispunktiks kujunenud platsi.

Sõdurid tulistasid hoiatuslaske õhku ning kasutasid erivahendeid, muu hulgas pisargaasi ja veekahureid, kuid oma ülesannet neil täita ei õnnestunud. Protestijad vastasid kivirahega.

Kui kokkupõrked muutusid ägedamaks, kõlas linna peal juba rohkem laske. Mõlemad pooled süüdistavad teist pärislaskemoona kasutamises. Ka kiirabi kinnitas, et kaks meeleavaldajat hukkus pähe saadud kuulihaavadesse.

Mingil hetkel vallutasid demonstrandid ühe soomustransportööri, hommikuks oli neid võitlustandrile tühjalt maha jäänud juba hulgi. 

Öösel teatas armee oma jõudude taandumisest, kutsudes vastaspoolt vaherahule. Meeleavaldajad hoidsid siis viit sõdurit pantvangis ning tuhanded protestijad püsisid ööpimeduses pealinna tänavatel.

Tai valitsuse pressiesindaja sõnul on vägivalla uurimiseks algatatud ametlik juurdlus. Samuti peetakse läbirääkimisi valitsusvastase leeriga, et jõuda patiseisust mingisugusele lahendusele edasiste rahutusteta. Meeleavaldajad nõuavad järjekindlalt peaminister Abhisit Vejjaviva tagasiastumist.

Kolmapäeval kehtestas valitsus pealinnas eriolukorra, kui protestijad olid tunginud parlamenti ja sundinud rahvaesindajaid saalist põgenema. Seoses sellega on linnas tegelikult keelatud kõik rahvakogunemised rohkem kui viie inimese osavõtul.

Tänavatele on mobiliseeritud korda hoidma kümned tuhanded sõdurid ja politseinikud ning mitme juhtiva demonstrandi vahistamiseks on kohus andnud välja orderi, kuid seni kellegi kinnipidamisest teatatud pole.

Meeleavaldused on praeguseks levinud ka pealinnast välja - sajad punasärkides protestijad kogunesid põhjapoolses Chiang Mai linnas kohaliku võimuhoone ette hüüdma valitsusvastaseid loosungeid.

Tais paisus poliitiline vägivald viimati nii suureks 1992. aastal. Ka kolme ja poole aasta eest riigis toimunud sõjaväeline riigipööre viidi läbi veretult.

Peamiselt maapiirkondadest pärit ja vaesemaid tööliskihte koondavad punasärklased ongi tollal võimult tõrjutud peaminister Thaksin Shinawatra toetajad, kes peavad praegust jõukama eliidi valitsust ebaseaduslikuks.

Kahe aasta eest protesteerisid suurte jõududega Bangkoki tänavatel aga praeguse valitsuse kollastes särkides toetajad, kes siis suutsid läbi suruda toonase Thaksini liitlaste valitsuse kõrvaldamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles