Tšetšeeni väekomandöri mõrvas osalenud mehed mõisteti vangi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvatud endine tšetseeni väekomandör Sulim Jamadajev.
Mõrvatud endine tšetseeni väekomandör Sulim Jamadajev. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Dubai kohus mõistis 25 aastaks vangi mullu märtsis emiraadis tapetud kurikuulsa tšetšeeni väekomandöri Sulim Jamadajevi mõrvaga seotud kaks isikut.


BBC teatel ei tunnistanud vangi mõistetud iraanlane ja tadžikk kohtus oma süüd ning eitasid oma rolli 28. märtsil Dubai ühe luksusresidentsi maa-aluses parklas toime pandud roimas. Kohtu teatel oli iraanlane see, kes andis mõrvaritele üle taparelva sisaldava kohvri. Tadžikki mõisteti süüdi aga luureandmete kogumises ning tapjate põgenemise organiseerimises.

Dubai politsei kinnitusel andis käsu tšetšeeni iseseisvuslase ja hilisema Vene eriüksuse juhi Jamadajevi tapmiseks Kremli-meelse Tšetseenia liidri Ramzan Kadõrovi abi Adam Delimhanov.

Interpol on Venemaa rigiiduuma saadiku ja endise Tšetšeenia asepeaministri Delimhanovi ka rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutanud, kuid Vene võimud keelduvad teda rahvusvahelisele kriminaalpolitseiorganisatsioonile välja andmast. Mees ise eitab oma süüd ja nimetab süüdistusi alusetuks.

1973. aastal sündinud Jamadajev võitles esimese Tšetšeenia sõja ajal välikomandörina iseseisvuslaste leeris, kuid vahetas 90ndate lõpus poolt ning tõusis kurikuulsa GRU eliitpataljoni Vostok komandöriks. 2005. aastal sai ta ka Venemaa kangelase aunimetuse.

Vostoki näol oli tegemist ainsa väeüksusega, mis polnud Moskvast võimule aidatud Tšetšeenia president Kadõrovi kontrolli all, vaid allus otse Vene relvajõududele.

Ülemöödunud aastal saadeti ta pärast ägenenud võimuvõitlust Moskvast määratud tšetšeenide liidri Kadõroviga erru, sest Jamadajeveid peetakse Tšetšeenia klannisuhetel rajanevas poliitikas Kadõrovite vaenlasteks. Kadõrov on seotust mõrvaga samuti eitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles