Smolenski rusudes on veel surnukehi

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenski lähedal alla kukkunud Poola valitsuse Tu-154 rusud.
Smolenski lähedal alla kukkunud Poola valitsuse Tu-154 rusud. Foto: Reuters / Scanpix

Poola peaprokuröri andmetel on laupäeval Venemaa lääneosas alla kukkunud presidendilennuki rusudes veel surnukehi, mida pole seni suudetud kätte saada.


Pressikonverentsil avaldatud info kohaselt on praeguseks kinnitust saadud 87 surnukeha leidmise kohta, vahendas AFP uudisteagentuur. Seega on ilmselt veel üheksa surnukeha kadunud.

«Käib töö, et rajada läbipääsutee rasketele masinatele, mida kasutatakse suurte lennukiosade tõstmiseks ja ülejäänud surnukehade kättesaamiseks,» märkis peaprokurör Andrzej Seremet ajakirjanikele.

Smolenski lähedal laupäeva alla kukkunud lennukis oli 88 ametliku Poola delegatsiooni liiget, eesotsas presidendipaari ja sõjaväejuhtkonnaga, ning kaheksa meeskonnaliiget. Keegi eluga katastroofist ei pääsenud.

Poola president Lech Kaczynski surnukeha tuvastati juba pühapäeva hommikuks ning see toimetati tagasi kodumaale. Homme järgneb talle ka ilmselt abikaasa Maria sark.

Kõik ohvrid, peale riigipea, viidi seniste teadete kohaselt identifitseerimiseks Moskva kohtulaborisse. Suurem osa neist on sedavõrd halvas seisus, et nende isiku kindlakstegemiseks vajavad eksperdid DNA-analüüse.

Vene meedias on süüdistatud õnnetuses piloote, kes eirasid soovitusi suunduda halva ilma tõttu varulennuväljale. Poola peaprokuröri sõnul pole esialgu mingeid märke sellest, nagu oleks pilootidele lennukis maandumiseks survet avaldatud

Meedias on sel teemal juba üsna palju spekuleeritud, viidates pardalviibinud kõrgetele juhtidele. «Praeguses uurimisfaasis sellist infot pole,» kinnitas aga Seremet ajakirjanikele, kui talt võimaliku pilootide survestamise kohta aru päriti.

Uurijatel pole seni ka mingeid andmeid, et allakukkunud lennukil oleks olnud mehaaniline rike. Smolenski õnnetuspaigalt on leitud juba kolm lennuki tehnilist infot sisaldavat nn musta kasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles