Poola presidendipaar maetakse kuningate kõrvale

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõjaaegse armeekomandöri ja eksiilvalitsuse juhi Władysław Sikorski sarga kandmine Waweli kindluses.
Poola sõjaaegse armeekomandöri ja eksiilvalitsuse juhi Władysław Sikorski sarga kandmine Waweli kindluses. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal traagilises lennukatastroofis hukkunud Poola president Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria maetakse pühapäeval Krakowi linna vana kuningalossi katedraali krüpti, mille kõrval on ka kunagiste kuningate viimsed puhkepaigad.


Gazeta Wyborcza

sai valitsusallikatelt teada, et see oli surnud presidendi pere soov. Eile olid valitsuse esindajad omastele pakutud ka kaht muud matmispaika, kuid nende valik jäi kuulsa ja ajalooliselt sümboolse Waweli peale.

Wisła kaldal mäe otsas kõrguvasse kindlusse on lisaks kuningatele maetud ka vabariigi isaks peetava Józef Piłsudski säilmed, vahendas AFP uudisteagentuur.

Kaczyńskite matused toimuvad Krakówis pühapäeval. Presidendipaari säilmed asetatakse sarkofaagi. Laupäeval toimub pealinnas Varssavis memoriaaltseremoonia.

Poola peaminister Donald Tusk kirjutas juba alla otsusele eraldada mälestusürituseks ja matusteks 20 miljonit zlotti ehk üle 80 miljoni krooni.

Pretsedenditule presidendipaari matustele oodatakse ka kõrgeid väliskülalisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles