Tiido: lennukatastroof võib Vene-Poola suhteid parandada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene valitsusjuht Vladimir Putin ja tema Poola ametivend Donald Tusk kohtusid alles mõne päeva eest Smolenski lähedal asuvas Katõni memoriaalis.
Vene valitsusjuht Vladimir Putin ja tema Poola ametivend Donald Tusk kohtusid alles mõne päeva eest Smolenski lähedal asuvas Katõni memoriaalis. Foto: SCANPIX

Välisministeeriumi asekantsler Harri Tiido leidis, et laupäeva hommikul Venemaal Smolenskis aset leidnud traagiline lennuõnnetus võib aidata kaasa Venemaa ja Poola suhete paranemisele.

«Juba pelgalt see, et õnnetus toimus Venemaa territooriumil tekitab viimases paratamatult süümepiinu ning kui seda mõistlikult ära kasutada, on võib-olla võimalik suhteid parandada,» leidis Tiido Vikerraadio saates «Reporteritund».

Saatejuht Peeter Kaldre rõhutas, et selle kurva ja traagilise sündmuse tõttu on kõikjal üle maailma meediasse pääsenud taas Katõni massimõrv.

«Kõik lennukatastroofist rääkivad uudised mainivad lõpuks ära, kuhu ja miks presidendi lennuk teel oli,» sõnas ta.

«Ilmselt ei oleks selle sündmuseta režissöör Andrzej Wajda film «Katõn» jõudnud Venemaa televisiooni eetrisse,» uskus Harri Tiido.

Tiido möönis, et õnnetuse asjaolude ümber levivad vastuolulised teated on veidi kummalised.

«See segadus on ilmselt tüüpiline. Tegu oli sõjaväelennuväljaga, tsiviillennuväljal olnuks ehk rohkem inimesi, kes oskaksid meediaga suhelda,» leidis ta.

«Ka meil oli Estonia katastroofi ajal ju palju vastuolulisi teateid,» meenutas ta.

«Lech Kaczynski oli üks väheseid poliitikuid endisest sotsialismileerist, kes ei põdenud alaväärsuskompleksi,» rõhutas Tiido.

Ta leidis, et tugevaid poliitikuid, kes väärikalt presidendi ametit pidada võiks, on Poolas palju. «Traagilised sündmused võivad aidata kaasa Venemaa ja Poola suhete paranemisele, sest Venemaal on praegu raske midagi kriitilist Poola suunal öelda.»

Venemaa käitumine on Tiido hinnangul katastroofile reageerides ning selle põhjuseid uurides olnud igati soliidne. «President Dmitri Medvedevi kodulehel on lisaks venekeelsele näiteks üleval ka poolakeelne pöördumine.»

Poola presidendi lennuk riigitegelaste, sõjaväejuhtide ja ajaloolastega pardal oli teel Katõni massimõrva 70. aastapäeva mälestusüritusele, kui see ootamatult Smolenski sõjaväelennuväljale maandumise katsel alla kukkus ning põlema süttis, viies endaga hauda kõik 96 lennukis olnud inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles