Sarkozy: meie tuumarelvast ei loobu

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja tema Prantsuse ametivend Nicolas Sarkozy kätlemas enne pidulikku lõunasööki Washingtoni konverentsikeskuses.
USA president Barack Obama ja tema Prantsuse ametivend Nicolas Sarkozy kätlemas enne pidulikku lõunasööki Washingtoni konverentsikeskuses. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa ei kavatse oma tuumarelvi maha kanda, sest seda tehes seataks ohtu riigi julgeolek, kinnitas president Nicolas Sarkozy enne tuumakonverentsi, mille kutsus kokku USA president Barack Obama.


«Ma ei tohi seada ohtu oma maa julgeolekut ja turvalisust,» tõdes riigipea CBS Newsi usutluses vaid tund enne tähtsa kogunemise algust, vahendas AFP uudisteagentuur.

Prantsuse liider lisas, et rahvuslikust tuumarelvade programmist ei saa «ühepoolselt» loobuda «nii ohtlikus maailmas, kui on see, milles me täna elame».

Sarkozy vihjas sedagi, et hoopis riigid, nagu USA ja Venemaa, peaksid võtma juhtohjad oma tohutu tuumarelvastuse kokkutõmbamisel, mitte ootama märksa väiksema tuumaarsenaliga Prantsusmaa relvitustamist.

«Te peate arvestama, et me oleme 65 miljoni elanikuga maa,» ütles president. «Mis puutub sellesse, siis meil on vähem konventsionaalseid relvi kui USA-l, kui Venemaal, kui Hiinal.»

«Ma olen saanud oma eelkäijatelt pärandina nende pingutused ehitada Prantsusmaa üles tuumajõuna. Ning ma ei saa loobuda tuumarelvadest, kui ma ei ole kindel, et see maailm on stabiilne ja turvaline koht.»

Sarkozy andis samas mõista oma toetusest uute ÜRO sanktsioonide kehtestamisele Iraani vastu, hoiatades Teherani võimalike «ohtlike ja vastuvõetamatute» kavatsuste eest hankida islamivabariigile tuumarelv.

«Kannatusel on piirid ja me oleme jõudnud hetke, kus me peame hääletama sanktsioone...»

Prantsusmaa riigipea hinnangul ei tohi sanktsioone lasta lahjendada ÜRO Julgeolekunõukogus kokkuleppe saavutamiseks, sest siis neil ei oleks Iraani juhtkonnale mingit mõju.

«Parim lahendus on julgeolekunõukogu ühtsus,» märkis ta. «Kuid mitte iga hinnaga. Mitte nii hambutu resolutsiooni hinnaga, et see ei saavuta midagi.»

Sarkozy osales teisipäeval suletud uste taga toimuvate kohtumiste eel ka lõunasöögil teiste riigijuhtidega. USA presidendi Barack Obama korraldatud kahepäevasele tuumatippkohtumisele Washingtoni oodati kokku pea poolesaja riigi liidreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles