Presidendivalimised Poolas leiavad aset juunis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvemeeskond Poola presidendipalee sissepääsu juures Varssavis. Hukkunud esipaari mälestuseks on lippudel leinalindid.
Valvemeeskond Poola presidendipalee sissepääsu juures Varssavis. Hukkunud esipaari mälestuseks on lippudel leinalindid. Foto: SCANPIX

Presidendivalimised Poolas leiavad aset kas 13. või 20. juunil, ütles parlamendi kantselei ülem Lech Czaplata tänasel pressikonverentsil.


Ametniku sõnul on need kaks kuupäeva seaduse järgi ainsad võimalikud, millal saab esimest vooru korraldada, vahendas AFP.

Põhiseaduse järgi peab presidendi kohusetäitja ja parlamendi spiiker Bronislaw Komorowski kuulutama valimiste kuupäeva välja kahe nädala jooksul pärast riigipea surma ja valimised peavad toimuma 60 päeva jooksul pärast kuupäeva avalikustamist.

Komorowski peab veel täna poliitikutega nõu valimiste täpse kuupäeva osas.

Poola kaotas riigipea Lech Kaczynski, esimese leedi ja veel hulga tipp-poliitikuid ja sõjaväejuhte (kokku 97 inimest) 10. aprill Smolenskis juhtunud lennukatastroofis.

Liberaalne Komorowski on üks kandidaatidest.

Lech Kaczynski kaksikvennast Jaroslawist, kes aastatel 2006-2007 oli peaminister, võib saada oma partei presidendikandidaat. Samas pole ta teinud ühtegi ametlikku avaldust pärast laupäevast õnnetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles