Lihahinnad karmi talve tõttu laes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints William ja Uus-Meremaa peaminister John Key veisefileed küpsetamas.
Prints William ja Uus-Meremaa peaminister John Key veisefileed küpsetamas. Foto: SCANPIX

Kuna kariloomad USA tänavuses karmis talves piisavalt ei kosunud ning sularahanäljas rantšopidajad agaralt loomade praakimisega tegelesid, kipuvad loomaliha hinnad lendu minema.


Kariloomafutuurid on alates detsembrikuust kerkinud rohkem kui 20 protsenti ning flirdivad taas ühedollarilise naelahinnaga, mida viimati nähti 2008. aastal toormehindade ralli päevil.

USA põllumajandusministeeriumi andmetel on veise- ja vasikaliha tootmine kogu maailmas juba kolm aastat järjest langenud. Karjakasvatajad on loomade arvu kärpinud juba aastaid, millele on «kaasa aidanud» ka hullu lehma tõve tõttu kahjustatud kaubandusmahud. Oma osa on ka USAd tabanud põudadel ning maisisööda hinna tõusul, mis kasumeid laastama on kippunud. Ühtlasi on nõudlus majanduslanguse ajal kokku kuivanud.

Selle kõike tipuks tabasid USAd karmid talveilmad ning loomad, kes külmatunde vältimiseks end rohkem liigutasid ja üldse rohkem energiat kulutasid, ei võtnud kaalus juurde tavapärases tempos. Seetõttu saabusid tapamajadesse mõnevõrra kõhnemad lehmad, kui seni harjutud nägema.

«Nuumloomaturul turul toimub detsembrist aprillini ilmselt viimase 30 aasta tempokaim hinnaralli,» ütles Texase nuumlaudaoperaatori Friona Industriesi president James Herring, kes muuhulgas varustab lihaga USA põllumajandusgruppi nimega Cargill.

CME kariloomafutuurid olid eile 98 senti naelast, mis on möödunudaastasest madalseisust ligi 25 protsenti kõrgem hind. Seafutuurid on samuti ülespoole hüpanud, kuna sealihatootjad on tarneid kärpinud.

Analüütikute sõnutsi kajastuvad kõrgemad veiselihahinnad tulevikus ka näiteks McDonald'si hamburgerite hinnakirjas.

«Hanketehingute maksumused tõstavad vältimatult ülespoole ka jaehindu,» ütles Oppenheimer & Co uurimisosakonna tegevdirektor Matthew DiFrisco.

Oppenheimeri hinnangul moodustab hakkliha McDonald'si menüü maksumusest 10 protsenti või isegi enam. Kuigi McDonalds'i «ostukorvi» hind peaks käesoleval aastal enam-vähem samaks jääma, kasvab loomaliha ja piimasaaduste hind selles korvis ikkagi suurmaks.

DiFrisco hinnangul sõltuvad kõikvõimalikud biifsteegirestoranid alates Texas Roadhouse'ist kuni Mortonini aga lihahindadest palju enam, kuni 40 protsendi ulatuses menüüst.

Uudiskirja Burger Business toimetaja Scott Hume leiab samuti, et veiseliha hinna tõus ei jäta kiirtoidukohtade roogade kindlasti puutumata. «See, mida me restoranipidajate arvates armastama peame, on otseses seoses summadega, mis neil endal välja tuleb käia,» ütleb ta.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles