Kallis toit põhjustab menüü kärpimist Soome koolides

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete järsk hinnatõus jätab jälje Some koolisööklate toiduvalikule.
Toiduainete järsk hinnatõus jätab jälje Some koolisööklate toiduvalikule. Foto: Caro / Scanpix

Toiduainete järsk hinnatõus sunnib Soome koolide sööklaid kärpima menüüdes olevat toiduvalikut.

Näiteks Kainuu maakonnas täna õppetööd alustavad lapsed peavad varasema kahe salati asemel leppima vaid ühega, kirjutab Helsingin Sanomat.

Sel moel muutub lõunasöök 3-4 euro sendi (60 Eesti sendi) võrra odavamaks.

Kainuus kallines koolitoit augusti alguses 5 protsenti, pärast aastavahetust on oodata veel 3-protsendilist lisa.

Oma osa hinnatõusus on ka energia kallinemisel, kuna toiduaineid veetakse palju ringi autodega.

Esimesena jäävad laste menüüdest välja kallimad toiduained, nagu näiteks loomaliha. Lahtis näiteks vahetab böfstrooganovi välja odavam liharoog.

Valdades kasutatakse teisigi nippe, mille abil vähendatakse väljaminekuid. Näiteks asendatakse rasvasem koor lahjema ja seega odavamaga, koolisööklast kaovad ära nn teemapäevad ja osadesse toitudesse kõiki komponente ei lisata.

Summad, mis valdades kuluvad koolilaste toitlustamiseks, on Soomes erinevad.

Kui Lapi maakonnas Kemis kulutatakse ühe portsjoni tooraine hankimiseks 54 senti, siis Kainuus kulutatakse keskmiselt 64, Lahtis 83 ja Vantaas kuni 90 senti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles