Soome peakonsulaat ei taha Sofi Oksaneni lubada Peterburi luuleõhtule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen.
Sofi Oksanen. Foto: Arhiiv.

Eesti juurtega soome kirjanikku Sofi Oksaneni ei taheta lasta esinema Peterburis toimuvale soome-vene luuleõhtule, mis naise enda arvates on seotud tema kriitiliste sõnavõttudega Nõukogude okupatsioonirežiimi vastu Eestis.

Oksaneni osalemise vastu sellel üritusel on avalikult sõna võtnud vaid Soome peakonsulaat Peterburis, kirjutas Helsingin Sanomat.

Soome poolelt korraldab luuleõhtut kirjanike sõnavabaduse eest seisev PEN-klubi, mille esimees Jukka Mallinen ütles ajalehele, et ta on kuulnud peakonsulaadist jutte, nagu võiks Oksaneni saabumine tekitada Venemaal rahutusi.

«Kevadel oli teada, et Oskanen tuleb. Eile pidin ma aga pärast konsulaadis toimunud vestlust tema külaskäigu tühistama,» nentis Mallinen. Tema sõnul jäetakse naiskirjanik välja rahastaja soovil.

Peterburi soome-vene luuleõhtu suurimad rahastajad on aga just Soome peakonsulaat ja kirjandust välismaal levitav organisatsioon FILI.

Soome peakonsulaadist Peterburis tõrjuti väited, nagu oleksid kirjaniku ees uste sulgemise põhjused poliitilised. Kultuurisuhete eest vastutav konsul Leena Liski põhjendas seda hoopis asjaoluga, et Oksanen ei ole luuletaja, kuid korraldamisel on just luuleõhtu.

Peterburi peakonsul Olli Perheentuva nimetas seda samuti ainukeseks põhjuseks, välistades kõik teised. Liski sõnul pole ametlikku külaliste nimekirja veel kinnitatudki ning seni on peetud vaid ettevalmistavaid kõnelusi. Soome välisministeerium eile küsimust ei kommenteerinud. Huvilistel paluti pöörduda taas peakonsulaadi poole.

Oksanen ise peab sellist pööret ennekuulmatuks. Kunagi varem sarnaseid probleeme kirjanikul ette tulnud ei ole. «Ma usun, et siin on põhjuseks Eesti ja Venemaa praegused suhted. Ma olen rääkinud avalikkuses palju just Nõukogude okupatsioonist Eestis,» märkis ta.

Luulele viitamine on kirjaniku arvates veider, sest ta oli leppinud juba varem korraldajatega kokku, et esitab detsembris toimuval üritusel oma uut proosaluulet. «Kas see tähendab, et niisugune on Soome ametnike uus liin?» küsis Oksanen.

Peterburi peakonsul Perheentupa omakorda tunnistas ajakirjanike küsimuse peale, et ei olnud kuulnud naise kavatsusest kirjutada ka luulet.

Eesti juurtega Oksanen avaldas äsja oma värske romaani «Puhastus», milles käsitletakse ülikriitiliselt nõukogude aega Eestis. Kolumnistina on ta võtnud luubi alla ka idanaabrite praeguse riigi ja sealsete luureorganite tegevuse. Ise pole ta varem käinud Venemaal.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles