Teadlaste hinnangul ei pruugi vulkaanituhk niipea kaduda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vulkaanituhk häirib tõsiselt lennuliiklust.
Vulkaanituhk häirib tõsiselt lennuliiklust. Foto: AP/Scanpix

Islandi vulkaanipursete tagajärjel õhus hõljuv ja Euroopa lennuliiklust häiriv tolmupilv ei pruugi veel niipea kaduda, leiab islandi geofüüsik. 


«Vulkaanipursete kestus on väga erinev. Paarist päevast kuni rohkem kui aastani,» ütles Magnús Tumi Guðmundsson uudisteagentuurile AFP. «Võttes arvesse selle [vulkaanipurske] intensiivsust, võib see kesta pikka aega.»

Vulkaanist lenduva tuha tõttu on lennuliiklus seiskunud ja häiritud lisaks Islandile ka Suurbritannias, Rootsis, Taanis, Norras, Soomes ja Hollandis.

Eyjafjallajökulli liustikul asuv Fimmvörðuhálsi vulkaan, mis jääb pealinnast rohkem kui saja kilomeetri kaugusele itta, hakkas taas purskama eile hommikul, saates suitsu ja tuhka kilomeetrite kõrgusele.

Teadlaste sõnul on kraatris vett ja jääd, mistõttu pole maapinnale veel laavat välja voolanud. «Kui vesi ja magma segunevad, muutub see plahvatusohtlikuks ja sellepärast tekkis ka kogu see tuhk, mis häireid tekitab.»

Vulkaanipurske tõttu tuli umbes 800 islandlasel oma kodu ajutiselt maha jätta, kuid tänaseks on enamik neist naasnud oma elupaikadesse ning vaid poolsada vulkaanile kõige lähemal elavat inimest pole saanud luba tagasi koju minna.

Guðmundssoni sõnul on kraatri tipus asunud jää kiiresti sulanud, mis on toonud kaasa suuri üleujutusi, kuid need on osutunud siiski kardetust väiksemaks. Teadlase sõnul hoiatavad nad sealseid elanikke kohe, kui nende elu peaks ohtu sattuma.

Siiski ennustab osa teadlasi, et juba 21. märtsil alanud vulkaanipursked võivad tähendada ettekuulutust veelgi võimsama Katla vulkaani aktiviseerumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles