Bakijev sõitis Biškekki kohtumisele vahevalitsusega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurmanbek Bakijevi ihukaitsjad haarasid Ošis täna rüseluse tekkedes relvad ja tulistasid mõne hoiatuslasu õhku.
Kurmanbek Bakijevi ihukaitsjad haarasid Ošis täna rüseluse tekkedes relvad ja tulistasid mõne hoiatuslasu õhku. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani senine president Kurmanbek Bakijev lahkus Džalalabadis asuvast Tejiti külast, et kohtuda pealinnas Biškekis ajutise valitsuse esindajatega.


Eelolevast kohtumisest uue valitsuse esindajatega rääkis Bakijev ise ajakirjanikele, kes viibisid tema kodumaja juures, vahendas Komsomolskaja Pravda. Ühegi isiku nime ta konkreetselt ei maininud.

Bakijev kritiseeris ajutist valitsust, et see nurjas tema tänase esinemise Ošis. «See on bandiitlik võim,» nentis ta.

Ka väljendas ta tänu Valgevene riigipeale Aleksandr Lukašenkale ja seda poolehoiu eest. Valgevene liider ütles uudisteagentuurile BELTA, et riigi juhtkonnal oli täielik õigus kasutada mässajate vastu jõudu. «Kui võim ei saa kaitsta ennast ja oma rahvast, siis mis võim see on?»

Vahevalitsuse juht Roza Otunbajeva ütles täna varem, et nad lükkasid tagasi Bakijevi esitatud lahkumistingimused ja et valitsus saab tagada talle isikliku julgeoleku, vahendas RIA Novosti.

Kurmanbek Bakijev teatas mõni aeg tagasi, et lahkub presidendi ametikohalt üksnes siis, kui on tagatud tema turvalisus ja vabadus talle ja tema perekonnale.

Otunbajeva pole välistanud võimalust, et Bakijevi vastu esitatakse kriminaalsüüdistus veriste rahutuste tõttu, kus kaotas elu umbes 80 inimest.

Bakijev tahtis täna esineda Oši linnas korraldatud rahvakogunemisel. Tema saabudes läks aga rüselemiseks opositsiooni poolehoidjate ja Bakijevi toetajate vahel.

President sõna ei saanud ja tema ihukaitsjad olid sunnitud rahva rahustamiseks tulistama õhku mitu lasku. Bakijev sõitis seejärel Ošist tagasi kodukülla Tejiti, kus ta on end varajanud riigipöördest saadik.

Kõnealuse vahejuhtumi kohta ütles Otunbajeva, et Bakijev püüdis tekitada lõhet ühtse Kõrgõzstani rahva vahele, kuigi ajutine valitsus oli soovitanud seda mitte teha.

«Bakijev jätkab segaduse ja hirmu külvamist, et süvendada juba niigi plahvatusohtlikku olukorda,» kommenteeris valitsusjuht.

Otunbajeva kutsus kirgiise üles säilitama rahu ja palus neil mitte alluda provokatsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles