Ilves kinnitas Eesti toetust Türgi lähenemisele euroliidule

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi pealinna Ankarasse ametlikule visiidile saabunud president Toomas Hendrik Ilves kinnitas Eesti raugematut toetust Türgi lähenemisele Euroopa Liiduga ja selleks vajalikele reformidele.

«Türgi kui suur riik Euroopa ja Aasia vahel on erakordselt oluline tasakaalustaja ja lahendaja mitte ainult oma piirkonna probleemide puhul, vaid sootuks laiemalt,» ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Türgi riigipea Abdullah Güliga, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Ilma Türgita ei oleks Euroopa Liit täielik,» rõhutas Eesti riigipea.

«Kõigil Türgi sõpradel on kaks suurt ülesannet – tõestada laienemisskeptikutele Euroopa Liidus, et Türgi on pühendunud demokraatlikele reformidele ning aidata Türgi võimudel näidata oma rahvale, et need reformid on tarvilikud eelkõige inimeste endi elujärje tõstmiseks,» ütles Eesti riigipea.

President Ilves tegi sissekande tänapäevase Türgi riigi rajaja Atatürki mausoleumi auraamatusse.

«Avaldan austust Mustafa Kemal Atatürkile, väljapaistvale riigitegelasele, kes mõistis, et vaid moderniseerimise ja reformidega on võimalik luua nüüdisaegset ühiskonda. Seeläbi kujundas ta maailma palet ning rajas Türgile tee tänasesse Euroopasse,» kirjutas president.

President Ilves meenutas, et Türgi on Eesti hea sõber ja tugev liitlane NATOs. Türgi oli esimene alliansi liige Kagu-Euroopa ja Vahemere piirkonnas, kes turvas Balti õhuruumi; nüüd on Türgi saatmas oma esindajat Tallinnas avatud NATO küberkaitsekeskusesse.

«Olen kindel, et tulevikus elavnevad Eesti ja Türgi vahel ka majandus- ja kaubandussuhted, mõistagi oleme endiselt huvitatud ka lennuliini avamisest kahe maa vahel,» sõnas Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Gül rääkisid pikemalt regiooni pingekolletest.

«Eesti soovib, et Küprose probleem lahendataks, mis on mitte ainult Küprose elanike, Türgi ja Kreeka, vaid otseselt ka Eesti huvides, sest selle taga on NATO ja Euroopa Liidu koostöö edukus, tegelikult koostöö üldse,» sõnas president Ilves.

Eesti ja Türgi riigipead rääkisid ka arengutest Mägi-Karabahhi konfliktile lahendusteede otsimisel ning olukorrast Afganistanis, kus NATO juhitud julgeolekuväes teenivad mõlema riigi sõjaväelased.

«Ent NATO edukus Afganistanis ei sõltu üksnes alliansi sõdurite vaprusest, vaid sama palju või veel rohkemgi sellest, kuidas suudab Afganistani valitsus võtta järjest enam kontrolli riigis, kuivõrd suudavad NATO ja meie liitlased tõsta seal oma tsiviilpanust ja ka sellest, kui stabiilne on Pakistan,» ütles president Ilves. «Türgi on siin võtnud endale juhtrolli regionaalse koostöö vedamisel, korraldades ka Afganistani ja Pakistani tipptasemel suhtlemist.»

Kõneldes energiajulgeolekust, kinnitas Eesti riigipea, et Türgil on strateegiline roll Euroopa Liidu alternatiivsete energiatarnete tagamisel.

President Ilvese sõnul muutuvad tänavune ja järgmine aasta Eesti-Türgi kultuurisuhetes erilisteks tähisteks.

«Istanbul on Euroopa kultuuripealinn 2010. aastal ja Tallinn 2011. aastal, mis annab hea võimaluse koostööks kultuuriprojektide korraldamisel. Nii näiteks on plaanis korraldada Istanbulis Eesti kultuuri nädal, mis tipneb Arvo Pärdi Istanbulile pühendatud uudisteose «Adam’s Lament» esmaettekandega tänavu 7. juunil,» ütles president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles