Venemaa võib viia kaugpommitajad Valgevenesse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto 2003. aastal Valgevenes toimunud õppustelt.
Foto 2003. aastal Valgevenes toimunud õppustelt. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa suursaadik Minskis Aleksander Surikov teatas taaskord, et Moskva võib vastusena USA kavale rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp viia pommituslennukid ja raketid Valgevene territooriumile.


Surikov ütles täna, et kõne all on Iskander-tüüpi keskmaarakettide ja strateegiliste pommitajate võimalik paigutamine Valgevene ja Kaliningradi territooriumile, vahendas

RIA Novosti

.

«Kui Poola allkirjastab Ühendriikidega leppe raketikaitsesüsteemi osade paigutamiseks riigi territooriumile, siis võime meie Valgevenega arutada edasise sõjalise ja tehnoloogiaalase koostöö võimalikkust,» kinnitas Surikov, kuid välistas tuumarelvastuse paigutamise Valgevenesse.

Venemaa sõjarelvastuse paigutamisest Valgevenesse on juttu olnud ka varem. Möödunud aastal teatas Surikov, et Venemaa võib piirkonda rajada uusi tuumarajatisi ja vajadusel transportida sinna ka aatompomme.

USA soovib rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilbi, mis näeb ette kümne püüdurraketi viimist Poolasse ja Tšehhi territooriumile raketitõrjesüsteemi radari paigutamist.

Venemaa on korduvalt USAd hoiatanud, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles