Reutersi video: surmalennuki vrakk viidi õnnetuspaigalt ära

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Smolenski lähedal eelmisel laupäeval alla kukkunud Poola presidendilennuki rusud viidi õnnetuspaigalt ära lennuvälja mahajäetud maandumisrajale, kus neid hakatakse lähemalt edasi uurima.


96 poolaka elu röövinud katastroofi põhjused on seni jäänud selgusetuks, kuigi Vene eksperdid panevad enamasti süü piloodile, kes eiras lennujuhtide soovitusi tihedas udus mitte maanduda ja varulennuväljale suunduda.

Poola meedias on ka spekuleeritud selle üle, et piloodil võis käskida rasketest ilmaoludest hoolimata maanduda pardal viibinud president Lech Kaczynski ise. Tema delegatsioon oli teel lähedalasuvasse memoriaali, kus pidi toimuma Katõni massimõrva mälestusüritus.

Vene riikliku meedia andmetel selgus esialgsest uurimisest, et presidendilennuk riivas puulatvu esimest korda umbes kilomeeter enne maandumisrada. Selle üheks põhjuseks on peetud piloodi ekslikku manöövrit, mille tagajärjel õhusõiduk võis järsult kõrgust kaotada.

Poola prokuratuur on lubanud peagi avalikustada surmalennuki pardasalvestiste sisu, mida praegu analüüsitakse. Senise info kohaselt võib väita, et piloodid pidid juba veidi enne katastroofi oma vältimatut hukku ette nägema.

Nõukogude päritolu vanamoodne Tu-154 reisilennukitega hakati regulaarlende tegema juba pea nelja aastakümne eest ning praegu lendab neid veel palju ringi näiteks Iraani taevas. Sel aastatuhandel on sama tüüpi lennukitega juhtunud islamivabariigis kolm ohvriterohket katastroofi.

Poola riigipeade kõrval kasutas neid vanu lennukeid veel hiljuti näiteks ka Bulgaaria valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles