Põhja-Korea eitas süüd lõunanaabri sõjalaeva uppumises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepõhjast üles tõstetud Cheonani ahter eile praamil Baengnyeongdo saare lähistel.
Merepõhjast üles tõstetud Cheonani ahter eile praamil Baengnyeongdo saare lähistel. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas täna, et riik ei ole süüdi Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan uppumises kolm nädalat tagasi.


Tegu on Pyongyangi esimese avaliku reaktsiooniga spekulatsioonidele, et just kommunistlik režiim võis Kollasel merel 26. märtsil põhjustada müstilise plahvatuse, misjärel 1200-tonnine korvett kaheks tükiks murdus ning põhja vajus, tappes 46 meremeest.

«Sõjamaniakid Lõuna-Korea marionettarmee ning parempoolsete konservatiivsete poliitikute ridadest üritavad rumalalt meid selle tragöödiaga seostada, kuna ei suutnud uppumise põhjust ise välja selgitada,» vahendas AFP Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA teadet.

Ühe sõjaväekommentaatori nime all ilmunud avalduses öeldakse, et Sŏul tahab süüd veeretada Põhja-Korea õlule, et niimoodi õigustada karme rahvusvahelisi sanktsioone Pyongyangi vastu.

Lõuna-Korea kaitseminister Kim Tae-Young on öelnud, et suure tõenäolisusega uputas Cheonani meremiin või torpeedo. Eile ütles ta, et enne uurimistulemuste selgumist on vara järeldusi teha, kuid hoiatas, et rünnaku süüdlast ootab karm karistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles