Poola presidendi matusele oodatakse miljonit inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaseisak täna Varssavis Pilsudski väljakul.
Leinaseisak täna Varssavis Pilsudski väljakul. Foto: SCANPIX

Üle Poola helisesid täna kell 8.56 (Eesti aja järgi kell 9.56) kirikukellad - just sel hetkel nädal tagasi kukkus Venemaal Smolenskis alla lennuk, tappes president Lech Kaczynski ja veel 95 inimest.


Varssavis peatusid autod ja jalakäijad seisid tänavatel, täna leiab pealinnas Pilsudski väljakul aset ka tseremoonia Poola rängima rahuaegse tragöödia ohvrite mälestamiseks, vahendas AFP.

Kaczynski ja tema abikaasa Maria riiklik matus toimub homme ajaloolises Krakowis ning linn arvestab, et riigipeaga tuleb hüvasti jätma kuni miljon inimest.

«Sellest saab üks suurimaid, kui mitte suurim ühekordne üritus, mida see linn viimase paarisaja aasta jooksul on näinud,» ütles Krakowi linna pressiesindaja Filip Szatanik. «Ootame koguni miljonit inimest, arvestades meie kogemust paavst Johannes Paulus II palverännakutega - üks paavstimissa meelitas (siia) kohale ligi kaks miljonit.»

Paljud riigipead nagu USA president Barack Obama ja tema Vene ametivend Dmitri Medvedev ei pruugi Islandi tuhapilve ja sellega kaasnenud lennukaose tõttu aga matusele jõuda. Siiski tegutsevad linnavõimud eeldusel, et kohale nad saabuvad ning püüavad kibekiiresti valmistuda Krakowi jaoks pretsendituks julgeolekuoperatsiooniks, kus ühtaegu saabub linna ligi 80 välisdelegatsiooni.

Poolakatest leinajad on juba hakanud kogunema linna ajaloolise Waweli lossi juurde, kus riiklik matus aset leiab. 1940. aasta Katõni veresauna ohvrite mälestuseks püstitatud suure puuristi jalutsis süütasid nad eile küünlaid ja palvetasid.

Linnavõimud on lubanud Krakowisse püstitada suured ekraanid, et rahvas saaks matusetalitust vabas õhus jälgida.

Kaczynskite sargad viiakse homme esmalt Krakowi Jumalaema basiilikasse, kus paavst Benedictus XVI erisaadik kardinal Angelo Sodano missat peab. Seejärel viiakse Kaczynskid lafettidel Waweli katedraali, kus kirstud krüpti sängitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles