Kümned tuhanded mälestasid Varssavis lennuõnnetuse ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi kohusetäitja Bronislaw Komorowski (kõnepuldis) räägib Smolenski lennuõnnetuse mälestustseremoonial.
Poola presidendi kohusetäitja Bronislaw Komorowski (kõnepuldis) räägib Smolenski lennuõnnetuse mälestustseremoonial. Foto: SCANPIX

Kümned tuhanded leinajad kogunesid täna Varssavi Pilsudski väljakule mälestamaks president Lech Kaczynskit ja veel 95 inimest, kes nädalataguses lennuõnnetuses Smolenskis hukkusid.


Leinatseremoonia leidis aset ajal, mil Islandi tuhapilve põhjustatud lennukeeld ähvardab paljusid maailma riigipäid Kaczynski homselt riiklikult matuselt Krakowis eemale jätta, vahendas AFP.

Kirikukellad helisesid Varssavis esmalt kell 8.56 kohaliku aja järgi ehk täpselt samal hetkel, mil nädala eest presidendi lennuk Venemaal alla kukkus, ning uuesti keskpäeval, mil mälestustseremoonia ajaloolisel väljakul pihta hakkas.

Talitus algas üksiku sõjaväepasuna matusemeloodiaga, misjärel luges näitleja ette iga ohvri nime, alustades Kaczynskist ja tema abikaasa Mariast.

«Me pidime sel traagilisel ajal siin olema,» ütles AFP-le Jan Szylborski, kes sai oma väikelinnast suurlinna tulla tänu ametiühingu Solidaarsus organiseeritud bussile. «Me näitame, millised väärtused meie jaoks olulised on, kristlikud ja patriootlikud väärtused.»

Pilsudski väljakul on hiiglaslik altar suure valge ristiga, millele on asetatud mustvalged fotod kõigist 96 ohvrist. Viimase nädala jooksul on rahvas väljaku ja presidendipalee ümbruse katnud küünaldega.

Homne matus Krakowis võib tuhapilve tõttu aset leida ilma mitme maailma riigipeata, nende seas näiteks USA president Barack Obama ja tema Vene ametivend Dmitri Medvedev. Mõned on lubanud sihtkohta jõuda maismaad pidi, nende seas Eesti peaminister Andrus Ansip ning Tšehhi ja Slovakkia presidendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles