Euroopa vaevleb lennukaoses juba neljandat päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks naist täna magamiskottides Hong Kongi lennujaamas. Tuhanded eurooplased ei pääse lennukeelu tõttu Aasiast tagasi kodumaale.
Kaks naist täna magamiskottides Hong Kongi lennujaamas. Tuhanded eurooplased ei pääse lennukeelu tõttu Aasiast tagasi kodumaale. Foto: SCANPIX

Ulatuslikud lennuhäired üle Euroopa jätkuvad Islandi vulkaani tuhapilve tõttu täna juba neljandat päeva, kuid lootust olukorra lahenemiseks andsid KLMi ja Lufthansa eilsed edukad testlennud.


Paljudes Euroopa riikides on õhuruum suletud homme õhtuni, jättes sadu tuhandeid reisijaid üle maailma lõksu. Ilmaekspertide sõnul võib tuhapilv jätkuva nõrga tuule tõttu Euroopa kohalt lahkuda alles neljapäeval, vahendas

Reuters

.

Meteoroloogide sõnul võib Islandilt atmosfääri paiskunud suitsusammas teisipäeval või kolmapäeval muutuda kontsentreeritumaks, põhjustades reisijatele veelgi suuremat ohtu kui praegu.

Testlennud
Lennukeelud on tinginud asjaolu, et tuhapilves sisalduvad klaasi- ja kivimikübemed on ohtlikud lennukimootorile ja -kerele. Samas annavad alust optimismiks eile läbi viidud testlennud.

Hollandi lennufirma KLM teatas, et nende Boeing 737-800 lendas ilma probleemideta tavakõrgusel (10 kilomeetrit) ja ka maksimaalselt lubatud 13 kilomeetri kõrgusel merepinnast. Sakslaste Lufthansa lennutas kümme lennukit Münchenist Frankfurti kuni kaheksa kilomeetri kõrgusel.

«Me ei avastanud midagi ebatavalist, ei lennu ega esimese maapealse uurimise käigus,» ütles KLMi tegevjuht Peter Hartman, kes ise testlennu pardal viibis. «Kui tehniline läbivaatus seda kinnitab, oleme homme valmis oma seitse lennukit Düsseldorfist tagasi Amsterdami lennutama. Seejärel loodame saada nii kiiresti kui võimalik loa lende osaliselt taasalustada.»

Hollandi võimude sõnul viiakse testlende läbi ka täna.

Euroopa lennuliiklust koordineeriva agentuuri Eurocontrol teatel ei saanud eile õhku tõusta ega maanduda ükski tsiviillennuk enamikus Põhja- ja Kesk-Euroopa riikides. Eile oli Euroopa õhuruumis 5000 lendu tavapärase 22 000 asemel. Päev varem olid vastavad numbrid 10 400 ja 28 000.

Ilmaennustus
Kuigi Islandi meteoroloogide teatel pole vulkaanipursked enam nii ägedad kui nädala keskpaigas, võib kraatrist atmosfääri suitsu paiskuda veel päevi või lausa kuid.

USA ilmaennustaja AccuWeather sõnul asub tuhapilv piirkonnas, kus praegu puhub nõrk tuul ning on ebatõenäoline, et see ka homme kaugele liiguks. Teisipäeval ja kolmapäeval muutub pilv aga eeldatavasti kontsentreeritumaks ja kitsamaks, mõjutades väiksemat ala.

Pilve võib laiali ajada neljapäeval oodatav Atlandi ookeani torm ja õhuvooluse suunamuutus.

Mõju majandusele
Majandusteadlased ütlevad, et kui tuhapilv just nädalate kaupa lennuliiklust ei takista, ei tohiks see märkimisväärselt mõjutada Euroopa riikide toibumist majanduskriisist ega teise kvartali majandusnäitajaid.

«Üleüldine mõju peaks olema väga piiratud, isegi kui probleem jätkub veel ühe päeva või kauem,» ütles ökonomist Howard Archer.

Lennukeelu mõju ulatub mõistagi Euroopast kaugemale. Näiteks Kenya lilleeksportijad on teatanud, et neil jääb päevas saamata kuni kaks miljonit dollarit, kuna nende õisi ei saa lennukiga minema viia. Kenyast tuleb umbes kolmandik ELi sisseveetavatest lilledest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles