Briti «kolmas erakond» möödus tooridest ja leiboristidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liberaaldemokraatide liider Nick Clegg.
Liberaaldemokraatide liider Nick Clegg. Foto: SCANPIX

Suurbritannia suuruselt kolmandaks erakonnaks peetavad Liberaaldemokraadid on tänu parteijuhi Nick Cleggi edukale esinemisele neljapäevases teledebatis tõusnud värskes arvamusküsitluses riigi populaarseimaks erakonnaks.


Täna ajalehes The Mail on Sunday avaldatud küsitlustulemused näitavad 6. mai üldvalimiste eel, et liberaaldemokraadid suurendasid ühe nädalaga oma toetust valijate seas 12 protsendipunkti võrra. Nende poolt annaks praegu hääle 32, konservatiivide poolt 31 ja Tööpartei poolt 28 protsenti vastanutest, vahendas AFP.

Küsitluse 2149 inimese seas viis reedel ja laupäeval läbi BPIX.

Kui tasavägine seis püsib valimisteni, on äärmiselt tõenäoline, et parlamendi 650-kohalises alamkojas ei kogu ükski erakond enamust ning see tähendaks Suurbritannias harukordset koalitsioonivalitsust.

See oleks ilmselt eelis leiboristidele, kuna Briti valimissüsteemis jagatakse kohad alamkojas ühemandaadilistes ringkondades ja BBC arvutuste kohaselt tähendaks BPIXi küsitlustulemuste kordumine valimispäeval seda, et Tööpartei saaks 276, konservatiivid 226 ja liberaaldemokraadid 119 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles